8.8 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Hagyományörző lesz a XVII. Kossuth Toborzó

Idei rendezvényünk programját a Kárpát-medence és Balkán zenei egyvelegéből gyúrtuk össze, hiszen hatunk egymásra, a többéves eltűrt vagy megtűrt együttélések egy roppant érdekes zenei világot teremtettek kicsiny életterünkben. A kelet és a nyugat együttélése és egymásrautaltsága temérdek népdalt, fabulát, mondókát és történetet ihletett meg, amelyek az évek során szájról-szájra terjedtek és formálódtak. Ezekből sok, mai feltörekvő zenekar merített az elmúlt évek során. Sok ceglédi a ’48-as Forradalom és Szabadságharc ünnepére meghívott Holdviola zenekartól hallott először népdal feldolgozásokat XXI. századi technikával megszólaltatni.
A hagyományápolás nagyon fontos, hiszen minden nemzet a hagyományában, kultúrájában, szokásaiban él. Ugyanis nem vagyunk egyedül, beékelődtünk a Kárpát-medencébe és sokáig társas magányban éltünk a körülöttünk élő népcsoportokkal, ez hibás hozzáállás volt, mára beláttuk. Törekednünk kell arra, hogy megismerjük egymás kultúráját, hiszen Kossuth is haláláig hitt az ún. „Duna Konföderációban”, amely egyesítette volna a Duna-menti népeket. Persze egy más korban és más külpolitikai közegben, de támogatta a délszláv népek és a magyarok összefogását.
A 2012-es Kossuth Toborzó Ünnepélyen olyan balkáni és egyben magyar népies elemekkel tűzdelt elektronikus zenét játszó zenekarokat mutatunk be Önöknek, akik némi betyáros virtussal és népzenei elemekkel elegyítették zenéjüket. 
Mi magyarok büszkék vagyunk múltunkra, hagyományainkra. A befelé fordulás helyett azonban legalább ezen a három napon kommunikáljunk egymással és nyissunk egymás felé. Mi, akik a Kossuth Napokat szervezzük, nem csak hagyományőrzők, hanem hagyományélők is vagyunk, ami azt jelenti, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy azok számára, akik kilátogatnak a 2012-es Kossuth Toborzó Ünnepélyre élvezzék a zenét, találjanak rá a világzenére és benne saját maguk csodájára.

A rendezvény hivatalos weboldala: www.kossuthtoborzo.hu/

 

Ízelítő a fellépőkről:

Besh o Drom
A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o Drom zenekar. 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat.
Első fellépésük Besh o Drom néven, 1999-ben a Diákszigeten akkora sikert aratott, hogy még ugyanazon a fesztiválon többször is zenéltek. Első lemezük, a Macsó hímzés platinalemez lett és egyedüli magyar lemezként felkerült a Magyar Narancs 2000. évi 15-ös world music listájára. A zenekar „Gyí!” című lemeze még európai megjelenése előtt felkerült az angol fRoots világzenei szaklap Top 10 és a World Music Chart Europe Top 20 listájára. A kezdetektől fogva koncerteztek külföldön, először Angliában, Franciaországban és Olaszországban, később Spanyolországban, Németországban, majd Európa többi részén. 2003-ban eljutottak a tengeren túlra is, ahol rögtön első alkalommal a Montreali Jazzfesztiválon 35 ezer ember előtt hatalmas sikert arattak: abban az évben megkapták a fesztivál Best of címét. Később többek között Mexikóban és Ausztráliában is felléptek.

Ghymes
A Ghymes együttes olyan felvidéki magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján kialakult egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek. A 29 éves GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.
A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek
„A Ghymes sikerének alapja az a zenei szivárvány, amely folyamatosan feltűnik megszólalásukkor, és amelyet az átélt, éltető hagyomány és a ma között feszítenek ki égboltunkra zenéjükkel. Ez alatt változunk át mi is, boldog hallgatók, válunk jobbakká, eggyé külhoni-belhoni magyarként, európaiként. Koncertjük után jobban szeretjük társunkat, elhatározzuk, hogy gyerekeinkre is jobban figyelünk és nemcsak Magunkat, de a rossz szomszédot is elfogadjuk. Boldogabbak leszünk tehát, hitünket erősíti a Ghymes-zene, és ez a legtöbb, amit a zene és ez a varázslatos zenekar adhat.“ (Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója)

Balkan Fanatik
A Balkan Fanatik egy elektro-ethno producer-páros Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor agyszüleménye, melyben remek fiatal művészek közreműködésével Magyarország legjobb – ebben a stílusban tevékenykedő – projektje kelt életre. Az 2003-ban alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. Yorgos Tzortzoglou már 30 éve zenél, s mindig is népzenei alapokkal dolgozott, a Barbaronak, valamint a Gépfolklórnak volt a vezetője. Az ő ötlete volt, hogy Lepés Gábor (Lepe) – Ákos, Pierrot és a Ganxsta Zoli és a Kartel producertársa és hangmérnöke – által képviselt elektronikus zenét elegyítsék népzenei elemekkel. A BF 2003 nyara óta fellép klubokban és fesztiválokon. Játszott a Public Enemy előzenekaraként, 2004 májusában a Jethro Tull előtt mutatkozott be a SYMA rendezvénycsarnokban, majd debütált a Fábry Show-ban. Az együttes zenéjére eddig három videóklip készült: a Fuckmen, a Csináld, csináld, jól csináld! és az Elment az én rózsám című dalokból.
A Balkan Fanatik debütáló albuma 2004-ben megkapta a Fonogram World Music díját, valamint a Kulturális Minisztérium különdíját is. A szövegek az emberi kapcsolatokról, a barátságról, szerelemről, vágyódásról és az elválásról szólnak. Szeretik és tisztelik a magyar hagyományokat, ugyanakkor a The Balkan Fanatiktól megszokott módon némelyik dalt teljesen átalakították és megbolondították.

 

Program:

Szeptember 21. Péntek
9.00-14.00 óra Kossuth-Kupa Testvérvárosok közötti labdarúgó torna a Városi Sportcsarnokban. Az eseményt megnyitja a fővédnök: Földi László polgármester és Ambrus Zoltán r. alezredes Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője.
10.00 óra Kistérségi mezőgazdasági és élelmiszeripari termelői kiállítás megnyitása a Városháza udvarán. Kiállítást megnyitja Czerván György államtitkár.
11.00 óra „A Kossuth toborzó beszéd” előadja Nagy Ervin, a Katona József Színház, színművésze. Közreműködnek a város általános iskolái. Helyszín: a beszéd eredeti helyszíne a Kossuth és a Szabadság tér sarkán.
13.00 – 15.00 óra Az elhunyt “Cegléd Város Díszpolgára” címmel kitüntetett és az egykori polgármesterek sírjainak megkoszorúzása a város egyházi és köztemetőiben. (Református Öregtemető, Csengettyűs Temető, Kálvária Temető, Református Kis Temető, és végül az Újvárosi Temető)
15.00 óra Portik Sándor, gyergyószentmiklósi festőművész kiállítás megnyitója a Ceglédi Galériában.
16.00 óra Szentegyházi Hüpörcsös Néptáncegyüttes bemutatója a Szabadság téren.
17.20 óra Kossuth szobor koszorúzása Cegléd testvérvárosai és Kossuth nevét viselői intézményei által.
18.00 óra Besh O Drom koncert
20.00 óra Balkán Fanatik koncert
22.00 óra Deák Bill Blues Band élő koncertje a Szabadság téren 
 
Szeptember 22. Szombat
9.30-11.00 óra A Debreceni Honvéd Zenekar toborzó zenéje és műsora a Szabadság téren.
11.00 -12.30 óra Hagyományőrző egyesületek bevonulása és műsora a Kossuth térre a Városháza elé:
• Tápióbicskei Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapat lófogatú tüzérei, Tápióbicske
• Nagykátai Kossuth Lajos Hagyományőrző Csapat gyalogos honvédjei, Nagykáta
• Kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület huszárai és gyalogos honvédjei, Kecskemét
• Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend, Cegléd
• 144. számú Kossuth Cserkészcsapat, Cegléd
• Közreműködik a Vadhajtás Kamara és Népzenekar
• Ceglédi Fúvószenekar és a Maglódi Majorett Csoport
• Töki Huszárok felvonulása
13.00 óra Dr. Lázár János, államtitkár úr beszéde és ünnepélyes honosítás a Református Templom előtt. Díszpolgári címek átadása.
16.00 óra Ghymes koncert
18.00 óra Orosz Zoltán Trió „Balkán Projekt” című műsora.
20.00 óra Unique koncert
22.00 óra Péterfy Bori és a Love Band
 
Kísérő program 2012. szeptember 22-én:
Cegléd Utca: bemutatkoznak a város múzeumai, alkotóműhelyei: a Kossuth Múzeum, a Dobmúzeum, a Tetz Művészeti Iskola, a Patkós Irma Színház, a Duó Galéria, a Sportmúzeum.
10.00-18.00 óra A Magyar Honvédség Hadkiegészítő Parancsnokság I. számú toborzó irodájának kitelepülése.

Szeptember 23. Vasárnap
10-13 óra Bor Judit Cirógató (0-3 éveseknek foglalkoztató)
11.00 óra Fabatka Bábszínház
14.00 óta Ládafia Műhely bábműsora
14.30 óra Maszk Bábszínház
15.30 óra PeTimi Színház gyermekműsora
• Játékos Tudomány – A fizika csodái – interaktív kiállítás a Szabadság téren
• Arcfestés
• Trambulin, 2 ugráló vár, 1 a nagyon kicsiknek, 1 pedig a nagyon nagyoknak.
• Mindenjáró Körhinta
• Csúzlizda
• ’48-as Kézműves Sátor (Gammel művészeti kör vezetésével) – 4-14 éves korosztály számára
• Agyagozás, korongozás
19.00 óra Tom White és Barátai koncert vendégtáncosokkal.
21.00 óra Neoton Família élő koncert

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...