9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Szorongásaink nyomában

 

Hétköznapjainkban azonban a szorongás kevésbé pozitív arcaival is találkozhatunk. Számos diák életét keserítheti meg a teljesítményt gátló, bénító testi tünetek formájában megnyilvánuló debilizáló szorongás. A tartósan fennálló szorongás nem csak a teljesítményt ronthatja, hanem pszichoszomatikus betegségek, depresszió, alkoholizmus kialakulásához, valamint agresszivitáshoz is vezethet. Sokszor nem is igazán találunk magyarázatot arra, hogy pontosan mi okozza a bennünk lévő feszültséget, gyakran mások számára teljesen közömbös dolgoktól fog el bennünket az érthetetlen rettegés. 

A szorongás az érzelmi tüneteink mellett – pl. nyugtalanság, aggodalom, ingerlékenység – gyakran olyan formában ölt arcot, hogy felismerése már speciális ismereteket igényel. A szívinfarktusra emlékeztető pánikroham, vagy éppen az ismételten jelentkező fejfájás, izzadás, szédülés, az étvágycsökkenés/növekedés, vagy állandó fáradtságérzet megléte elsőként inkább valamiféle testi megbetegedés gyanúját kelti bennünk. A bizalmatlan, szégyenlős kisgyerek vagy kamasz viselkedése nyomán ritkán jut eszünkbe valamely szorongásos kórkép megléte, a közösségi helyzeteket elkerülő, magányos szociális fóbiást is gyakran csak magának való csodabogárnak tartjuk. A traumát átélt betegek kezelése során is sok esetben csak a testi panaszok feltárása történik meg (alvászavar, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység), míg sajnos a gyász, a bűntudat és a tehetetlenség érzése rejtve marad, a betegség felismerésével együtt. Természetesen a zavar beazonosítása mindig diagnosztikus kritériumok alapján történik, az organikus okok és szomatikus betegség kizárása elengedhetetlen a folyamatban. 

Szerencsére ma már számos terápiás eszköz és gyógymód létezik tüneteink kezelésére, gyógyszeres kezelésektől kezdve a pszichoterápiás módszerekig.  A stresszoldó módszerek elsajátítása, a rosszul rögzült magatartási minták, negatív gondolatok megváltoztatása nélkülözhetetlen a gyógyulás folyamatában. Hosszú távon érdemes lehet a szorongás kifejlődését, az egyéni, és családi körülményekkel való összefüggéseket is feltárni, de a félelmek mögötti mélyebb, kevésbé elfogadható aggodalom felismerése is gyógyulást eredményezhet. 

Hausz Katalin Pszichológus 

e-mail: cegledpszichologus@gmail.com – telefon:+36/30-831-5683

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....