12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Kilépnének a saját árnyékukból

 

Jankai Jánost, a Ceglédi Fúvós Egylet és a Civil Fórum leendő vezetőjét a tervekről, változásokról kérdeztük: – Arculatváltást szeretnénk a szervezetben, hogy az elmúlt egy évben lezajlott ismerkedésen, beszélgetésen kívül ki tudjunk lépni a saját árnyékunkból. Célunk, hogy bekapcsolódjuk a megyei és országos civil életbe. Az eddigi évi egy-két rendezvényen túl célirányosan megszervezni a programokat, minden résztvevő szervezet feladatvállalásával. Így egy-egy rendezvény, progam lebonyolítását más-más egyesület vállalná profiljával összhangban, a többi pedig aktívan segítené a munkájukat. Tevékenységünk fő csapásiránya egyre inkább a családsegítés. – vázolta fel Jankai lapunknak a tervezett főbb változásokat.

A civil élet két legkritikusabb kérdése az aktív részvétel hiánya és az anyagi források előteremtése. Közeledik a civil szervezetek egyik fő pénzügyi bázisa, az 1%-ok-ról rendelkezés határideje. (Az egyszerűsített bevallást választók február 15., egyéni vállalkozók február 25. önadózók május 20-áig rendelkezhetnek adójuk 1 %-áról.) A lassan csordogáló 1%-okra azonban nem építhetnek csupán a civil szervezetek, pályázatok útján is kellene forráshoz jutniuk. Bajor Imre, a Gerje alkotókör elnöke szerint az idei Nemzeti Alap pályázatokon kevés ceglédi szervezet indult és még kevesebb nyert:

– Megdöbbentő látni, hogy Ceglédről – a nyertes pályázati lista alapján – 13 szervezet pályázott támogatásra, ebből 5 nyert, a többi várólistás. Ezzel szemben a kisebb lakosságú Abonyban 9 pályázott és csak 3 várólistás. A kérdés csak az, mi az oka ennek a gyenge szereplésnek: ha nem pályáztak miért nem, vagy pedig nem tudnak megbírkózni a pályázati adminisztrációval, esetleg anyagukat hibásan, hiányosan adták be?!  A fórum ebben is segíteni tud a helyi civil szervezeteknek. A helyzet az, hogy hamis kép él helyben és országosan is a civil életről. Elvileg 200 bíróságilag bejegyzett civil szervezet van Cegléden, de ennek kb. kétharmada nem végez érdemi munkát, alvó állapotban van. Van kormányzati törekvés arra, hogy a nem működő, de hatalmas adminisztratív terhet jelentő passzív szervezeteket “kiejtsék a rendszerből”. A Civil Fórumnak viszont az a célja, hogy minél több egyesületet visszahozzunk az alvó állapotból. – mondta Bajor Imre.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....