9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Új év, új kezdet a fürdőben

– Milyen konkrét intézkedéseket tettek eddig?

– Az első két hónap elsősorban a kiadáscsökkentésről szólt és fájó döntéseket is kellett hoznunk, gondolok itt arra, hogy meg kellett válnunk munkatársaink egy részétől. Múlt év decemberében 44, március 1-től már csak 33 aktív dolgozónk van. Volt, aki nyugdíjazását kérte, több női munkatárs gyesre ment, de elbocsátásokra is sor került. Erre a nehéz döntésre azért volt szükség, mert a fürdő speciális ágazat, mivel kilenc hónapig csak a fedett rész üzemel, erre a kapacitásra kellett beállítanunk a dolgozói létszámot. Emellett a szerződések felülvizsgálata is zajlik, itt is számíthatunk megtakarításokra. Az átszervezéskor nagy segítségemre volt Hörömpő Annamária önkormányzati képviselő, akit pénzügyi menedzserként alkalmazunk. Előremutató pozitív változás, hogy a marketingben is tudtunk előre lépni: az, hogy a fürdő arca lett Ungvári Miklós judós, forgalom és bevételnövelő hatású lehet. Az országszerte népszerű és ismert sportoló már az Utazás Kiállításon is képviselte a termálfürdőt.

– Milyen vendégeket érintő változások történtek? 

– Igyekeztünk egyszerű, praktikus újításokkal még inkább vendégbaráttá tenni a fürdőt. A fürdőzők kényelmét szolgálja, hogy megszüntettük a személyzeti parkolót, vagy hogy a rokkantparkolót áthelyeztük közvetlenül a bejárathoz. Nagy érdeklődésre számíthat a hétköznap igénybe vehető 3 órás jegy bevezetése, de természetesen, ha valaki olyan jól érzi magát, hogy tovább marad, utólag korrekcióra is van lehetőség. Hétvégén pedig a családok a célközönségünk, a kedvezményes családi jegy maximum 2 felnőtt 3 gyerek esetén vehető igénybe. Május első hétvégéjén nyitjuk meg a strand külső részét. A tervek szerint a tanév végéig csak hétvégén leszünk nyitva, hétköznap csak nagy csoportok, például iskolák, nagyobb cégek látogatása esetén. Az Aquapark a vakáció kezdetével indul a hagyományoknak megfelelően. A nyárra természetesen újabb kampányelemekkel, programokkal készülünk.

– Felröppentek hírek még a múlt év végén a szálloda és fürdő szorosabb együttműködéséről, akár közös működtetéséről külső cég által. Ebből mi igaz?

– Eddig is volt együttműködés közöttünk, de mi még szorosabbá kívánjuk tenni a kapcsolatot. Az önkormányzat célja az, hogy olyan szálláskínálatot tudjunk felmutatni a Ceglédre érkezőknek, amiben – más és más célközönségnek ugyan, de – a négycsillagos szállodától, az apartmanig, kempingtől, az erdei iskoláig mindenki megtalálja az igénye szerinti szállást. A közös működtetésről annyit, hogy a célunk most az, hogy megnézzük, ebben a felállásban működtethető-e rentábilisan a fürdő. Ha igen, akkor az önkormányzat akár hosszú távon is üzemeltetné. A főszezon lezárultakor szeptemberben – amikor látjuk a bevételeket, – tudunk választ adni erre a kérdésre. 

– Ön mit gondol, megvalósítható ez, évi csaknem százmilliós bepótlással? Mi történik, ha nem lesz sikeres a költségek „lefaragása”?

– Az önkormányzat határozott célja, hogy sikerüljön. Tavaly a póttámogatás több mint 80 milliós volt, ennél már most kevesebbet kértünk. Az átszervezések nyilván nem egyik napról a másikra mutatják meg a hasznukat, 4-5 hónap is kell a szerződések kifutásához. De a következő évre egy tiszta üzleti évet lehet majd látni. Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk rentábilissá tenni a fürdőt, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az üzemeltetést átadjuk, de mindenképpen olyan cégnek, amely országszerte legalább 6-8 szállodát, vendéglátóipari egységet, turisztikai érdekeltséget fog össze. Egy hálózatban olyan szervezéstechnikai lehetőség, tudás, tapasztalat van, ami nekünk is költségcsökkentést jelenthet.

– Miért éppen most, miért nem mondjuk öt éve próbálta meg az önkormányzat stabilizálni a fürdő gazdasági helyzetét?

– Akkor 130 milliós volt a bepótlás, most folyamatosan csökken. Tehát egy jó úton megyünk, ezt kell erősíteni további kiadáscsökkentő intézkedésekkel.

– A város Önt inkább humán politikusként, alpolgármesterként ismerte meg. Gazdasági vezetői tevékenysége hosszú távú cél, vagy csak egy átmeneti feladatra szól?

– 2006-tól valóban a humán területekkel – oktatás, egészségügy, szociális szféra – foglalkoztam főként, de rá kellett jönnöm, ha az önkormányzati munka egészében gondolkodunk a gazdasági terület hozhat bevételt a városnak. Ezért kezdett el érdekelni ez az irány, a kabinetben is a projectek lettek a feladataim. 2009-ben elkezdtem a Szolnoki Főiskola pénzügy-számvitel kontrolling szakát. Így most, amikor a testület megbízott egy önkormányzati cég vezetésével, ötvözni tudom az önkormányzati munkában szerzett tapasztalataimat és tanulmányaimat a siker érdekében, munkatársaink pedig jó csapatként, ötleteikkel is segítik a munkát, hogy a vendégek érezzék, hogy itt minden értük történik.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...