14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A kézműves termékeknek kisugárzásuk van

– Tapasztalatod szerint van igény a népi mesterségeket űző emberek munkáira?

– A világ állása szerint „divat a magyar”, és igen, van igény. Fesztiválok korát éljük, ahol nagyon sok kézművessel és termékeikkel lehet találkozni, a látogató talán itt találkozik először ilyen portékákkal. A kézműves termékeknek „kisugárzásuk van”, hiszen egyediek, kézi készítésűek, melyek hordoznak valami pluszt magukban a gyártósoron készült társaikkal szemben.

– Milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre a hétköznapokban, hogy minél szélesebb körben megismertethesd a hagyományokat? 

– Eddigi munkáimba mindig belecsempészhettem a népi kézművességet, alkotótevékenységet a hétköznapok feladataiba, bár a végzettségemmel is szorosan összefügg. Művelődésszervező vagyok, gyerekszabadidő szervező szakirányon végeztem és a diplomám mellé még népi játszóház vezetői képesítést is szereztem a főiskolás évek alatt. Iskolai szabadidő-szervezőként több kiállítást, kézműves foglalkozást szervezhettem a helyi alkotók bevonásával a diákok és tanáraik örömére.

2008-tól a Ceglédi Alkotók Egyesületében tematikus játszóházakat szervezek, jeles napokhoz kapcsolódóan, folyamatosan részt veszünk a városi rendezvényeken, foglalkozásokat tartunk intézményekben, szervezeteknél.

Községi művelődésszervezőként először valósíthattam meg korábbi vágyamat, a népi kézműves tábort gyerekeknek, ami nagy sikert aratott. Ezen sikeren felbuzdulva jelenlegi munkahelyemen a Kossuth Művelődési Központban is meghirdettük a hagyományőrző népi kézműves tábort július 8-12. között, ami abban különbözik más kézműves táboroktól, hogy itt minden nap más kézműves mesterségbe kóstolhatnak bele a gyerekek… 

A másik nagyon fontos terület a néptánc, melynek a városban sokfelé találunk szerető közönséget. Tavasz óta koordinálom munkahelyemen egy óvodás néptánccsoport működését, sőt, a városban első ízben szervezünk néptánc tábort kézműves foglalkozásokkal fűszerezve. Ősszel játszóházi foglalkozással bővített táncház sorozatot is tervezünk indítani. Szóval a lehetőségek tárháza széles…

– A Ceglédi Alkotók Egyesülete kézműves szekciója a hagyományőrzés nagykövete.

– Az egyesületnek 10 éve vagyok tagja és alelnöke. Nemzetközi porondon az elmúlt év decemberében mutatkoztunk meg első ízben, Cegléd testvérvárosában Plauenben a karácsonyi vásáron. Országos viszonylatban az eltelt 12 év alatt több kiállításon, rendezvényen, pályázaton indultunk. Ezek közül a legnagyobb a Mesterségek Ünnepe a Budai várban. 

A kézműves szekció tagjai között van pipafaragó, mézeskalácsos, foltvarró, szövő, kosárfonó, lószőr ékszerkészítő, nemezkészítő, tűzzománc ékszerkészítő, szalma- és sásfonó, fazekas, fafaragó, gyöngyfűző.

Nagy öröm, hogy bár nem nagy létszámú a kézműves szekció, már három népi iparművészünk is van! (Botlik Mária, Három Henrietta és Jancsovics Imréné).

– Mindemellett 2011 óta a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége Ifjúsági Bizottságának elnökeként is tevékenykedsz.

– Ez a szövetség népművészeti és kézműves szervezeteket fog össze az országból és határainkon túlról, jelenleg 56 tagegyesülete van, azaz több mint 4000 kézművese. 

A feladatunk nem kisebb, mint az országban tevékenykedő 35 év alatti fiatal alkotók (kb. 600 fő) érdekvédelme. Adatbázist hoztunk létre és idén először alkotó tábort is szervezek, természetesen Ceglédre. 

Június 19-23. között az országból kb. 30 kézművest várunk. Közös alkotásokat készítünk sérült gyerekekkel foglalkozó alapítványok részére, előadásokat hallgatunk a szakmánkat érintő kérdésekről, és terveink szerint a nagyközönség a Bor- és Laskafesztiválon is találkozhat a mesterségüket bemutató alkotókkal.

– Annyira a véredben van a hagyományok ápolása, hogy még szabadságod nagy részét is valamilyen művészeti fesztiválon töltöd. 

– Ez fertőzés. És olyankor nem ápolok semmit, csak barátságokat. Alapvető emberi tulajdonság, hogy az ember szereti magát szép dolgokkal körül venni, tárgyakkal, emberekkel, emlékekkel. A szálkai táborban megismert emberek és hatások által nyitott lettem a népművészetre. Felfigyeltem a rendezvényekre, fesztiválokra, alkotó emberekre, így hall az ember programokról, eseményekről. A család velem tart, a kisfiam belenő ebbe, és majd eldönti később szereti-e, de a szép és értékes iránti igényét igyekszem megalapozni.

Szeretem értelmesen eltölteni a szabadidőm, olyan helyeken, emberek között, akiktől feltöltődöm-fejlődöm, inspirálnak. Az szakmai ártalom, hogy állandóan az ötleteket, elérhetőségeket gyűjtöm.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...