20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Őznász, őzgyász

Na, de egy kicsit elkalandoztam a lényegtől és csak a vadászat egyik kulturált és etikus megnyilvánulásáról írtam.

Az őzekkel ütközést azonban még a tapasztalt gépkocsivezetőknek sem könnyű elkerülni. Az első szabály, hogy figyelni kell és be kell tartani a sebességkorlátozást. Ugyanis, ahol vadjelző és korlátozó tábla van, ha nem tartjuk be a sebességet biztos, hogy sem a biztosító, sem a vadásztársaság nem fog fizetni az autóban keletkező kárért. Különösen az erdős területeken átvezető útszakaszokon, az esti szürkületkor és hajnalban bukkanhatnak fel a vadak, tehát ebben az időszakban tanácsos a fokozott figyelem. Fontos figyelmeztetés, ha meglátunk egy őzet az útszélén, majd az átszalad előttünk álljunk meg, mert biztos, hogy még egy vagy akár több őz is követi. (Hiába van az autópályák mellett kerítés, itt is figyelni kell, mert betévedhet ide is egy vad.)

S mi a teendő, ha mégis megtörténik a vaddal való ütközés? Minden esetben hívjuk ki a rendőrséget, aki elvégzi a szakszerű helyszínelést és fényképeken rögzítik az ütközést.

Ha tudjuk, hogy melyik vadásztársaság illetékes a területen, jó ha szólunk nekik, (a Rendőrségtől vagy a Polgármesteri Hivataltól is megtudhatjuk az elérhetőségüket) mert a kárigények rendezésénél, a felelősség megállapításánál ez döntő lehet. A gépjárműben keletkező kár összegéről az eseménytől számított 30 napon belül, lehetőleg írásban kell értesíteni a vadásztársaságot. Ugyanis a vadakért a területileg illetékes vadásztársaság a felelős és velük szemben lehet érvényesíteni a vad által okozott kárt.

Fontos tudnivaló, hogy aki az elütött és elpusztult vadat elviszi, az a jogszabályok szerint lopást követ el, a vad ugyanis a vadásztársaság tulajdona, azt annak át kell adni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....