9.6 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Nekünk kell tenni a városért

– Nem sok ilyen öntevékeny embert ismerek Cegléden, honnan datálódik nálad a múlt szeretete?

– Egész gyerekkoromig visszavezethető. Papám amikor mentünk a szőlőbe, minden apró régiséget összeszedett, általa kezdtem el gyűjtögetni – először a földről. Később főként a Dunántúlon régésztechnikusként vettem részt ásatásokon. A civil kezdeményezésekre visszatérve viszont hangsúlyozom a jóbarátok nélkülözhetetlen szerepét, akik fogékonyak az ötleteimre és arra, hogy együtt megvalósítsuk őket. Ezt az emléktáblát is barátom Olasz Tibor készítette, társadalmi munkában.

– Várhatók további kezdeményezések?

– Jövőre rengeteg jeles évforduló lesz a városban. A Dózsa-féle parasztlázadás 500., a városalapítás 650. évfordulója, de az I. világháború kitörésének is centenáriuma lesz. 70 éve bombázták le Cegléd vasútállomás felőli részét és a Mezőgazdasági iskola is száz éves lesz. Ezekre az évfordulókra készülünk barátaimmal, keressük a méltó megemlékezés lehetőségeit.

– A Közösségi Múzeum ötlete honnan jött?

– Találkoztam egy barátommal, Földi Áronnal a Puskaporos utcán egy régi ház előtt. Szóba elegyedtünk, kiderült, hogy köze van a szép polgári házhoz, amely évek óta üresen állt. Felvetettem, mi lenne ha élettel töltenénk meg. 

Régi ház – régiségek, az ötlet adva volt. Önkéntes munkával, fiatalok segítségével rendbehoztuk a házat, majd néhány más ceglédi gyűjtővel együtt kisebb helytörténeti kiállítást szerveztünk. Azóta már több gyűjtemény- és tárgyfelajánlás érkezett.

– Ezer darabos gyűjteményedből neked mi a kedvenc darabod?

– Én elsősorban papíralapú emlékeket gyűjtök: ceglédi eseményeket ábrázoló fotók, képeslapok, plakátok, poszterek tartoznak ide. Az egyik nagy büszkeségem egy 1800-as évekbeli hatalmas térkép, amely még az utcanevek nélkül ábrázolja a város belterületét. Mostanában azt kutatom, pontosan mikori lehet.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...