12.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Nevek a sírokon

A sírköveken neveket olvasok. Évszámokat. Olykor vigasztaló mondatot. Mit lehetne még?

Ibsen drámájában egy falusi legény élete végén azon tűnődik, mit is írhatna, írnak majd sírjára? Akkor döbben rá: élete üres volt, eredménytelen, sem szent, sem gonosz nem lett belőle. Kinek hiányozna, ha meghalna? Sírján a keresztre csupán ennyi kerülhet: “Itt nyugszik Senki.”

Vajon szeretteink sírjára a név, a számok helyett vagy mellé mit írnánk? Mi volt életük lényege?  –  Ősz-fehér nagymamám sírjára ezt írnám: Jóság. Hittanárom síremlékére vésném: Öröm és áldozat. Albert Schweitzer fölé: Tisztelet az Életnek. – Kérem, folytassa e “játékot” az olvasó, amikor rövidesen szerette sírjánál áll. Rá kell jönnünk, csak annak van mit írni nyughelye fölé, aki szeretetben élt. A halálon túl is csak akkor valaki, ha szeretetben élt.

Nézem a virággal borított sírokat. Egyszer köztük lesz a miénk is. Név, évszám…. és mellette? “Senki!” Vagy: “szeretett!”?

Lukács evangélista örökíti meg azt a jelenetet, amikor a tanítványok sikeres munkát végezve Jézusnak dicsérettel, büszkén számolnak be. Várják az isteni Mester elismerését. Ám Ő arra inti őket, ne sikeres tetteiknek örüljenek, ” hanem annak, hogy nevetek föl van jegyezve a mennyben. “(Lk 10,20)

Már most járom a temetőket. Neveket olvasok, évszámokon tűnődök és azon, mennyivel többen nyugszanak itt, akiknek nevüket, – emléküket! – elmosta, eltüntette az idő. Nagy úr a feledés! Hirosima gránitján elégett ember árnyéka talán még ott van. Majd eltűnik. De akinek Isten nevét beírta az Élet Könyvébe azt ő őrzi az örökkévalóságban. – Mit szeretnék? Az már nekem kevés, hogy nevem sírkeresztre véssék. Nem remélek, nem remélhetek kevesebbet, mint hogy Isten írja nevem az Élet Könyvébe…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...