12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Táj-folt

Kiss Gábor és Varényi István kiállításának meghívóján a helyszínen (Kórház Könyvtára) és az időponton (november 22-30) kívül egy nonfiguratív kép látható. Utóbbit azonban hiába keressük a páros bemutatkozó anyagában!

Találunk viszont átiratokat Gábor ecsetjéből virágcsendéletre, tanyás, ligetes tájképre.  A legkevésbé sem szokatlan témákba dinamikus gesztusok, talált eszközökkel felkent pigment, visszakapart, vagy többször átfestett felületek játéka lehel életet. Színkezelés szempontjából az expresszió keveredik az impresszióval, így közvetlenül a tubusból, dobozból kerül festék a képre.  Nem csoda, hogy a Közösségi Múzeum által az alkotónak juttatott műteremben korábban háztartásból nyugdíjba vonult tárgyakra és rokkant gördeszkák felületére festett tavirózsákat, naplementéket láthattam. Street-artos formavilágú munkákat is, „melyekre készültem”.

Az utca és az extrém sportok hozták össze Gábort Istvánnal, aki most diplomázik festészetből a Szegedi Egyetemen.  István fiatalos hevületét egy tussal készült sötét hangulatú erdő-tanulmány, és a holtágban ázó száraz fatörzset láttató, izgatott ecsetjárású aquarell mutatja be képei sorának elején. Ahogy tárlatban befelé haladunk önfegyeleméről és a vízfestés hagyományainak behatóbb ismeretéről tanúskodó lírai tájképeit láthatjuk, melyek finom úsztatott színezetű felületekkel jelenítik meg a horgászat, csendes vízparti szemlélődés hangulatait. A mértanias kompozíciók szintén a nyugalom érzetét erősítik. 

Érdeklődésüket táplálja a természet , szépművészet és a kortárs művészeti irányok szeretete, ezért e fiatal alkotók a közös műtermi munkát tűztek ki célul, ahol komoly szakmai elvárásokat támasztanak majd  magukkal és egymással szemben.  A plakáton ifj. Kőhalmi Dezső (a kórház könyvtárosa) úgy helyezte el a két táj-foltot, hogy egy harmadik, mindkettőjükre jellemző kép jöjjön létre, bizonyítva ezzel, hogy a fenti cél nem elérhetetlen. Munkájukhoz segítséggel szívesen szolgál a CAE Benedek Péter Rajzköre is, mely néhány hete műterem-látogatáson vehetett részt Kiss Gábornál és péntekenként 17 órakor a Gimnázium Rajztermében Csurgai Ferenc képzőművész vezetésével tartja alkalmait. 

Fotó: Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...