7.3 C
Cegléd
2024. március 26. kedd
spot_img

Egyre több a veszett állat

 

A hatóságok és a vadásztársaságok október 5-e és 20-a között végezték el az idén a rókák immunizálását. A rókák veszettség elleni vakcinázását Magyarországon 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Pest megyében nem, de Bács–Kiskun és Jász–Nagykun–Szolnok megyében szeptember – októberben tíz – részben a veszettség monitoring program keretében lelőtt, részben a betegség gyanúja miatt beküldött – róka fertőzöttnek bizonyult, így a határsávi szórás az idén gócvakcinázással is kiegészült.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. A kutyák most már mind nyilván vannak tartva, így a veszettség elleni oltásuk figyelemmel kísérhető, a rókák vakcinázása rendszeresen történik és a fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni védőoltását is előírhatja.

A hivatalok közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy mindenki kerülje el a természetellenesen viselkedő – barátságos vagy támadó magatartást mutató – vadon élő állatokat rókákat, aranysakálokat, kóbor kutyákat. Aki elgázolt, vagy ismeretlen ok miatt elpusztult rókatetemet talál ne érintse meg. Minden esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot! Aki veszettséggyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel a háziorvosát.

Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomát fedezi fel rajta, értesítse az állatorvosát. Ez ideig emberi fertőződés és megbetegedés nem történt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....

Új üzemeltető a balatonszárszói tábor élén

A március 21-ei testületi ülésen több mint egy órát...