12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ceglédi moziban A nagy füzet

Ezen a héten dőlt el, Szász János ceglédi tanyavilágban forgatott “A nagy füzet”-e nem került be az öt Oscar-jelölt közé a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A film a legjobb 9 közt még ott volt, de végül az Oscar jelölést nem kapta meg. Nem mellékesen a hírrel egy időben most tűzte műsorra a ceglédi Uránia Mozi is a filmet január 16-22-ig ‎19:30‎-órai kezdéssel.
A nagy füzet a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat egy nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.
A magyar-német-osztrák-francia koprodukcióban megvalósuló film forgatása  2012 első felében zajlott egy Cegléd melletti tanyán, Sopronban és Németországban.
A nagy füzet a magyar származású, francia nyelven alkotó svájci írónő, Agota Kristof azonos című regényén alapul. Az írónő még olvasta a film forgatókönyvét, és áldását adta rá, de a film elkészülését már nem érte meg, 2011 nyarán elhunyt.
Magyarországon már szeptember közepén bemutatták a filmet. A hazai közönség kíváncsiságát a Karlovy Vary-i Kristály Glóbusz ellenére őrületesen nem csigázta fel: a nyitóhétvégén 25 moziban adták, de nem egészen 2400-an ültek csak be rá. Azóta is folyamatosan műsoron tartják néhány moziban, és mostanra kb. 20 ezer nézője gyűlt össze. Nemzetközi mozikarrierje szépen alakul: novemberben közel 40 kópián mutatták be Németországban, márciusban Franciaországban is moziba kerül, és bemutatják majd további európai országokban, köztük Olaszországban és Spanyolországban is. Európán kívül biztosan forgalmazzák majd Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon, és a Sony Pictures Classics megvásárolta amerikai forgalmazásra, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mikor mutatják be.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....