17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Visszaélés a (sajtó)szabadsággal

Egy ceglédi internetes fórumon Egervári József, a Kék Újság korábbi főszerkesztője és a fórum moderátora megjelentette rövid híradásomat, melyet magán facebook-omon osztottam meg tájékoztatásul személyes ismerőseimmel. Így szól: “Ezen a hétvégén a 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékezett Cegléd. A Szabad Sajtó ünnepén a Kossuth Múzeumban Földi László polgármester felkérésére a Ceglédi Panoráma főszerkesztőjeként lehetőségem nyílt néhány szóban köszönteni a sajtó képviselőit. A sajtószabadság gondolatáról beszéltem. Véleményem szerint nem csak a politika, de a gazdaság és az olvasói igények (vagy éppen igénytelenség) is befolyásolják a helyi sajtó szabadságát.” 

A magát “ÚjságKlubSzabad”-nak is nevező fórumgazda a rövid cikket fotóm alatt saját kommentjével is ellátta, mely a témához csak részben kapcsolódik, ugyanis sérelmezi, hogy lapunk felületén helyt ad egy – általa nem kedvelt – párt fizetett politikai hirdetésben történő bemutatásának. Egervári így fogalmaz: “Nem hinném, hogy a politikán kívül a sajtó szabadságát más akarná befolyásolni. A gazdasági helyzet szintén közvetve a politikának köszönhető, a politikai és gazdasági szekértáborok kialakítása is a politikának köszönhető, az olvasói igényeket (vagy igénytelenséget) ebbe nem lehet belekeverni. Tehát a sajtó szabadságát csak a politika képes megadni, befolyásolni vagy elvenni. Ha egyébként a sajtó szabadságát Cegléd városban olyan főszerkesztő méltatja, aki nyíltan kinyilvánítja tetszését a Jobbik és vezetője irányában, akkor azt a főszerkesztőt én nem tartom elég hitelesnek arra, hogy a szabad sajtóról megnyilatkozzon. Sajnos. De ez legyen az én magánvéleményem.”

A véleményre próbáltam értelmes párbeszéd keretében hozzászólást megfogalmazni a fórumon: “A Ceglédi Panoráma ingyenes lap. Az ingyenesség egyébként viszonylag új jelenség, mely csak látszat, a média nagy részét valójában reklámok, szponzorok tartják fenn. Emiatt lett egyúttal közönségfüggő is, mert ha egy médiumnak nincs közönsége, nem akar benne senki reklámozni, végül nem tud létezni. Így, ha nem is közvetlenül, de igenis a közönség érdeklődése, igényei visszahatnak a média tartalmára. Tehát közvetve a gazdaság szereplői (azaz a reklámozó) és a közönség (azaz az olvasottság) is befolyásolja a sajtó tartalmát, nem kevésbé, mint a politika. A Jobbik és vezetője irányában nem nyilvánítottam ki tetszésemet, de minden pártnak kötelességünk felületet biztosítani (SZÓLÁSSZABADSÁG=SAJTÓSZABADSÁG). A Ceglédi Panorámában nem jelennek meg másokat rágalmazó, vagy bárkit becsületében sértő, esetleg rasszista megnyilvánulások, ugyanakkor nem az én tisztem megítélni, hogy egyébként ki rasszista, ki hazug, ki tolvaj…” – de válaszom nem jeleníthető meg, kérésemre nem jelentették meg.

A fórumon becsületsértő vélemények is megjelennek rólam, és lehetőséget a hozzászólásra csak az kap, aki tag, márpedig én nem kívánok a csoport tagja lenni. A rólam szóló poszthoz/véleményekhez viszont úgy gondolom, jogom lenne hozzászólni, de nem lehet. Kértem moderátort, segítsen és ő másolja be rövid válaszomat, de mindeddig ez nem történt meg, ezért döntöttem úgy, hogy lejáratásom ellen a nyilvánossághoz fordulok.

A függetlennek nevezett – egyértelműen szélsőséges – csoportban zajló becsmérlő, rágalmazó, másokat igazságtalanul lejárató témák tipikus példái a (sajtó)szabadsággal való visszaélésnek. Egy kívülállót becsmérelnek, akinek lehetősége sincs megvédenie magát.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....