6.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Csemőnek ajándékozta életművét

Magyarországon nincs még egy település, ahol fel tudának mutatni olyan támogatást, amit az emberek a képzőművészetnek, pontosabban a szobrászatnak szántak – ez ritka dolog. Erről már dr. Bánszky Pál akadémikus, művészettörténész beszélt, aki elmesélte: 2001-ben kezdődött az a kezdeményezés, amikor a község lakossága, mint mecénások támogatták a szobrászt. „Ez nem az, amit az állami mecénatúra általában kifizet, de annál értékesebb, hogy ezt a lakosság fizette. Ekkor volt az első és utána számos újabb kezdeményezés mutatta meg, hogy hány utca, hány lakos járult hozzá ahhoz, hogy a szobrászatot támogassák. Magyarországon még egy ilyen nincs. Az úgynevezett társadalmi mecénatúra, vagyis amikor nem az állam fizeti a művészt, hanem a lakosság: ez egyedülálló.” – hangzott el a néprajzkutató beszédében. 

Az eseményen jelen volt dr. Reichenbach Mónika, a fafaragó művész szülőhelyének, Pázmándnak polgármestere és Földi László országgyűlési képviselő, aki megköszönte az önkormányzat és a lakosság munkáját és köszönetet mondott a csemőieknek, amiért a gyűjtemény méltó helyre került.

Orisek Ferenc 1937. december 30-án született a Fejér megyei Pázmándon. 1952 és 1956 között Budapesten járt Faipari Technikumba. A forradalom évében országos tanulmányi versenyen elért kíváló eredményeként külföldi egyetemen lehetett ösztöndíjas: így került Brassóba a Faipari Egyetemre. 1961-ben faipari mérnökként végzett, majd az ezt követő húsz évben Szegeden, egy fafeldolgozó üzemben dolgozott. 1981-től Cegléden, a Hordógyárban volt alkalmazásban, majd a Bem iskola mérnöktanára lett. 2000-ben költözött Csemőbe. Orisek Ferenc rajztehetségére már az általános iskolában felfigyeltek. 1961 óta foglalkozik szoborfaragással, képzőművészetet nem tanult. Szobraiban pázmándi emlékei elevenednek meg.

FOTÓK az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...