14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Fehér oroszlánkönykök Abonyban

Öt hetes az a két fehér oroszlánkölyök, akik egy hete érkeztek meg Olaszországból új otthonukba az Abonyi Állatkertbe. A kicsik “egészségesek és gyönyörűen fejlődnek, pici koruk miatt még nem láthatók, majd csak két-három hét múlva. Naponta – ha jó meleg van – ritkán kihozzuk őket a napra a vitaminok miatt.” – tudósít az állatkert honlapja.

A fehér oroszlánok annyira ritkák a világon, hogy a természetben 20 éve látták utoljára egy példányát, így a kutatók gyakorlatilag kihaltnak tekintik. Állatkertekben alig több mint 200 egyed él összesen a világon, de jó hír, hogy Európában idén több állatkertben is szaporodtak. Magyarországon összesen hat példány található, ebből kettő – egy fiú és egy lány oroszlán – Abonyban.

– A kis fehér oroszlánok emberi kézzel lesznek felnevelve, – kényszerből, hiszen elpusztult a mamájuk. – mesélte Tóth Tibor tulajdonos lapunk munkatársának. – Tavaly a pécsi állatkert adott át nekünk két kis selyemmajmot, előtte három szibériai tigrislány került hozzánk ugyanilyen okok miatt, hogy felneveljük őket. Szerencsére mindannyian jól vannak és népszerű lakói lettek az állatkertünknek. Reméljük, hogy felnőve a fehér oroszlánok is szaporodnak majd nálunk, mert az oroszlánok családban élnek, nálunk nincs beltenyészet.

Tóth Tibortól azt is megtudtuk, egy ilyen állatkülönlegesség egy ház árát teszi ki. A magánállatkert állami támogatást nem kap, 18 éve a belépőjegyekből származó bevételből tartják fenn és fejlesztik. Az évek alatt sok új lakóval gazdagodott a zoo, a már említett ritka szibériai tigrisből öt példány is van, de nílusi víziló, tevék, lámák is látogathatók. Vendégből pedig van bőven, tavaly 72 ezren látogattak el az ország minden részéből, sőt Hollandiából, Floridából is az Abonyi Állatkertbe.

(A fenti képen az abonyi kölykök, lent egy kifejlett példány)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...