13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

40 év után visszatérés Ebersbachba

A történet egészen 1973-ra nyúlik vissza, amikor három, 18 éves fiatal férfi – Kecskeméti István, Virág Pál és Vig János – elindult Ceglédről egy Nemzetközi Egyezmény keretében az NDK-ba. Ezidőtájt nemcsak ők, hanem többezer társuk indult útnak Magyarországról egy jobb pénzkereseti lehetőség reményében. Megbízásuk 3 évre szólt, az Ebersbach-i fonodában dolgoztak műszerészként. 

A 3 év alatt meg kellett tanulniuk milyen is az élet „egyedül” a nagyvilágban, hogy mit is jelent beosztani a pénzt és gondoskodni önmagukról. A három ceglédi fiú közül kettő kint találta meg a boldogságát, és a megbízás letelte után későbbi párjukkal tértek haza, akik szintén a fonodában dolgozó magyarok voltak. 

A ’76-os hazautazás után útjaik szétváltak, bár mindhárman Cegléden élnek, mégis ritkán találkoztak. Ez azonban megváltozott 2012-ben, amikor a régi barátok találkozót kezdtek szervezni. Még ezen a nyáron 24-en ültek újra egy asztalhoz Bogácson, az itt eltöltött 3 nap alatt sok emlék került felelevenítésre az éjszakába nyúló beszélgetéseken. 

Az idei évben úgy döntöttek, hogy újra ellátogatnak oda, ahol éltek az egykori NDK-ban. Sajnos, csak a csapat egy része tudott kiutazni, így most 9-en indultak újra útnak. Kinti szállásuk egy Németországba házasodott magyar nőnél volt, aki kitörő örömmel fogadta őket. 

Gyorsan híre ment a kinti magyarok között, hogy szülőhazájukból vendégek érkeztek 40 év után. Szinte felbolydult a város, egy este a szálláshely vendéglőjébe körülbelül 30 régi ismerős gyűlt össze. Elmondták, hogy csoportosan még sosem tértek vissza Ebersbachba. 

A négynapos kint tartózkodás alatt bejárták a várost, látogatást tettek egykori munkahelyükön, ami több mint 10 éve nem működik, megtekintették akkori szállásukat. Sok emlék tört elő bennük, amikor a Kultúrházba belépve a hajdani NDK-s életet felelevenítő kiállítás repítette őket vissza a múltba. 

A meglepetés akkor érte igazán őket, amikor egy helyi újság riportot csinált velük, és egy közös képet, az erre az alkalomra készítetett pólóban. 

Szomorúan mégis élményekkel telve tértek haza, mindenki boldog volt, hogy újra ellátogathatott oda, ahol fiatalságának legszebb éveit töltötte.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...