18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Az ősz színei

Megérkezett az ősz. Ilyenkor sokan gondban vannak, hogy mit is ültessenek a hervadó egynyári virágok helyére. Ne aggódjunk, nem kell lemondani a színes kiültetésekről így ősszel sem, hiszen számos olyan fajta van, ami kifejezetten a hűvös, borongós esetleg fagyos időt szereti. 

A legelterjedtebb őszi virág az árvácska. Legnagyobb előnye, hogy az ősszel elültetett tövek a következő év tavaszán ismét virágba borulnak. A kertészeti áruházak óriási színválasztékot kínálnak mind a nagyfejű, mind az apró virágú fajtákból. Érdemes minél színesebb kiültetéseket készíteni. Ültethetjük őket szabadföldbe, balkonládába, napos vagy félárnyékos helyre, mindenütt jól fogják érezni magukat.

Az elmúlt években „temető virágként” számon tartott krizantém is egyre nagyobb teret kap a magánkertekben. Ez a változás annak tudható be, hogy a termelők egyre nagyobb színválasztékkal jelentek meg a vásárlók előtt. Gyakorlatilag mára a szimpla és teltvirágú fajok a szivárvány minden színében megvásárolhatók és a méretválaszték is évről évre egyre nagyobb. A növényeket gyakorlatilag októbertől az erősebb fagyokig virágok borítják és színes gömbökként díszítik környezetüket. Viszonylag gyors növekedése miatt kaspóban vagy szabadföldben is jól mutat.

Ne feledkezzünk meg a díszkáposztákról sem! Ez az a növény, ami a leghidegebb téli hónapokban is mutatós marad. A fagyok beköszöntével a levelek színe fokozatosan erősödik. Kaphatunk belőlük sima és fodros levelű fajtákat és fehér, rózsaszín, valamint bordó színűeket. A díszkáposztából legalább két színt érdemes összeültetni, így mutatnak a legjobban! Sokakat érdekel, hogy vajon ehetőek-e ezek a káposzták, a válasz pedig természetesen igen, de kicsit azért keserűbbek, mint a többi káposzta, úgyhogy én azt javasolnám, hogy inkább csak az ételek díszítésére használjuk a szép színes leveleket. A téli fagyokat követően tavasszal a díszkáposzták is életre kelnek és új leveleket hoznak.

Talán az egyik legszebb őszi virágunk a csarab (Calluna vulgaris). Ez a törpecserje egészen november végéig virágzik. Élénk rózsaszín, lila és fehér színével szép kontrasztot képez, akár az örökzöld kiültetések közt, akár a zöld fű mellett. Természetesen balkonládába is ültethetjük az egynyári virágaink helyére. A csarabról fontos tudni, hogy a savanyú talajt kedveli, amit ültetéskor fontos szem előtt tartani. 

Akik a fent felsorolt növényeken kívül, valami újdonságra is vágynak, próbálják ki a gaultheriát, skimmiát vagy az örökzöld hebe fajtákat. Mindhárom kapható már kertészetünkben. Az őszi virágültetések alkalmával se feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásról. Mint minden esetben most is a lassú lebomlású műtrágyák használatát ajánlom.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....