16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Megújult a Túri Poliklinika

Kellemes polgári ház nappalijában ülök, faragott székek és magazinokkal teli asztal, hangulatos lámpával megvilágítva, a cserépkályhában pattog a tűz. Nyugalom, csend. Csak egy-egy elsiető fehérköpenyes hölgy, vagy úr látványa árulja el, hogy nem egy magánházban vagyok, hanem egy egészségügyi intézmény várójában. A Túri Poliklinika kívül-belül megújult épületében Túri József háziorvos-sebész-üzemorvossal, az intézet vezetőjével beszélgettem.

– Több mint két évtizedes a Túri Poliklinika története, bemutatná nekem az intézetet?

– A T+P vagyis a Túri Poliklinika egyéni vállalkozás formájában működő egészségügyi ellátó egység, mely eddig államilag nem támogatott tevékenységet végez a járóbeteg szakrendelés területén. Több mint két évtizedes működésünket az garantálja, hogy kiváló munkatársakkal dolgozhatok együtt Cegléden a “Gyányi ház”-ban. Apósom Gyányi Lajos, általános orvos, iskolaorvos és fogszakorvos praxisára építve, az ő egykori rendelőjét bővítve nyitottuk meg a poliklinikát a rendszerváltás után, 1990-ben. Filozófiánk: Nem a nagy intézetekkel szeretnénk versenyezni, hanem azokat a részterületeket felvállalni, amelyek a kórházakban idő, személyzet és műszer hiányában csak részben láthatók el. Működési formánk a magyar egészségügyre nem jellemző, de jól bevált forma. Fokozatosan fejlesztünk, családi és saját munkára alapozva. Szinte szabálynak tekintjük, hogy nem költünk több pénzt, mint amire a fedezet megvan. Áraink elérhetők, megfizethetők és ezt betegforgalmunk is bizonyítja.

– A klinika meghitt légkörén a családi vállalkozás hangulata érződik. Az, hogy gazdája van a háznak és hogy a beteg itt nem megtűrt személy, hanem vendég. 

– Igen, a szeretteim és a családias hangulat mindig nagyon fontos volt számomra. Időnk nagy részét is együtt töltjük. Itt dolgozik a feleségem gyógytornászként, a legkisebb lányom fogorvosként, vejem pedig mint háziorvos-endokrinológus. Egyébként friss újításunk is a családhoz kötődik: a klinika arca lesz az egyik unokám, Norma, aki fejlesztés alatt álló weblapunkon is megjelenik majd. Ezután majd sor kerülhet sorban a többire is, van választék, hiszen 13 unokám van.

– Említette a weblapjuk bővítését, milyen fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal találkozhatnak mostanában a betegek? 

– Két új rendelésünk is nyílt, az egyik dr. Kuthy Gábor gasztroenterológiai rendelése, a másik pedig Telegdi Bálint pszichológusé. Teljes felújításra, kifinomult női ízlésre valló berendezéscserére került sor a fogászaton. De az épület külső szigetelése is befejeződött. Évek óta gondot okozott ugyanis, hogy az utcai homlokzatot a díszítések védelme miatt nem tudtuk szigetelni. Hallottam egy technikáról, a nanotechnológiáról, amellyel a balatonfüredi szívkórházat is így szigetelték, elmentem hát, hogy megnézzem és jó tapasztalatokat hallottam róla. Tavasszal megvalósult az utcai homlokzat szigetelése, amely egy-két mm rétegben, apró nanoméretű szemcsékből áll. Már a nyáron éreztük, hogy javult a ház hőháztartása. Ezzel párhuzamosan megújult a fűtési rendszerünk és új, modern megfigyelő és riasztórendszert szereztünk be. Azt mondhatom, hogy a klinika külső és belső élete is megújult. 

– Az egészségügyről nem annyira a fejlődés, mint inkább a problémák jutnak az eszünkbe. Magánintézményként Önöknek mi jelenti a legnagyobb problémát?

– Fontos szempont, hogy azoktól a háziorvosi rendelőktől, amelyek nem államiak megvonták az épületfenntartásra, festésre, javításra vonatkozó támogatást. Most erre az állami feladatra, a magánpraxisunkból kell elvonni forrásokat. Jó lenne, ha egységesen kezelnék a háziorvosi ellátást biztosító rendelőket. A pályázatokból is rendszeresen kiesünk, hol azért, mert magánintézményre nem vonatkozik, hol azért mert Pest megyei székhelyű beruházás ki van zárva a pályázói körből. Említhetném problémaként a folyamatosan változó, egyre bonyolódó adminisztrációs terheket is, amelyek mind a betegellátástól veszik el az időt. A lakosság bizalmát viszont úgy gondolom élvezzük, továbbra is várjuk javaslataikat, sőt az építő jellegű kritikát is, amiből sokat lehet tanulni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....