3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Hálaadás amerikai módra

A Thanksgiving három nélkülözhetetlen eleme – itteni barátaink szerint – a pulykalakoma, az amerikai football meccs nézése a TV-n és készülődés a másnapi nagy bevásárlásra. A kettő és öt óra között feltálalandó ebéd főszereplője az egészben sült pulyka. Néhány évvel korábbi adat szerint az éves 260 millió pulyka harmada ezen a napon kerül az asztalra. Két nagy „iskola” küzd egymással, az egyik tábor szerint töltve kell a pulykát felszolgálni, mások szerint a tölteléket csakis külön szabad tálalni – mi ez utóbbi táborba igazoltunk. A mi pulykánk (a képen) története egészen egyedi volt. A második osztályba járó Kinga lányunk a napokban egy matek versenyen vett részt, ahol a nyelvi akadályokat is legyőzve egy pulykát nyert! Büszkén cipelte haza a 12 font-os madarat, annak tudatában, hogy ő is hozzájárult az ünnepi lakomához. A pulykához sokféle köretet szokás tálalni: sonkás zöldbab, sütőtökös püré, vörösáfonya szósz, pirított mandulás kelbimbó és hagymás krumplipüré – ez utóbbi mondjuk magyar „hozzájárulás”. A sütiknél kötelező az almás pite, a sütőtökös sajttorta és az édeskrumplis pite.

A hálaadás másnapja a “fekete péntek”. A Black Friday a nagy akciózások napja. Sok bolt már napokkal korábban is megkezdeni a leárazást, de az igazán nagy megtakarításokat ezen a napon lehet elérni. Ha eddig valaki azt gondolta, hogy az üzletnyitás előtti sorbaállás a magyarok sajátja, akkor az bizony téved. Barátaink szerint ezen a napon a legjobb elkerülni a bevásárlóközpontok környékét is. Majdnem hasonló áron lehet egyébként vásárolni a hétvégét követő hétfőn, amikor az internetes áruházak árazzák le egy napra sok terméküket. 

Szóval, szép ez az ünnep, de nagyon rátelepszik az üzleti megfontolás, csakúgy, mint a karácsonyi készülődés egészére. Azért üdítő kivételek itt is vannak. Az USA-ban sokat lehet tanulni arról, amit nagy szavakkal ‘társadalmi felelősségvállalásnak’ szoktunk hívni. Számos példa van arra, hogy tevékenyen, nem csak adományokkal segítenek másokon, vagy vesznek részt iskolai, egyházközségi, s egyéb nem öncélú eseményen. Több olyan riportot láttunk, hogy egyházi szervezésben megvendégelik a szegényeket, fehér abroszos lakomára várják őket az önkéntesek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...