10.6 C
Cegléd
2025. november 1. szombat
spot_img

Meggytitkok virágzás idején

 Híres vásárokat rendeztek a középkortól, majd a hódoltsági korban is, pl. Debrecenben, (Nagy)Kállóban, Kecskeméten, Nagykőrösön. A vásárokon kelendő gyümölcs volt az alma és az aszalt meggy (aszúmeggy) is, s emellett messze földön ismerték a debreceni meggyes bort. Debrecen a török időkben sok meggyet értékesített a vidéket járó, vándor gyümölcsárusok révén. Elterjedt szokás volt a kerti utak és szőlőgarádok beültetése meggyfákkal, főleg a filoxéravész előtti időkben. A fákat lugasszerűen nevelték, erre az akkoriban termesztett „hajlós, csüngős” meggyek különösen alkalmasak voltak.

A kőrösi és a szentesi meggytermesztésre vonatkozó adatok a XVIII. századtól maradtak fenn, erre az időszakra esik a Pándy meggy elterjedése is, amikor a magyar gyümölcstermesztés igazi lendületet kapott. Nagy hírű tudós egyéniségeink (Winterl, Bogsch, Tessedik) munkássága nyomán alakultak pomológiai társaságok. Hársfalvi (1961) a nyíregyházi levéltárban latin nyelvű kimutatásokat talált a Szabolcs megyei gyümölcsfa ültetések adatairól, eszerint Újj-fehértó (Újfehértó), Nagy-Kálló (Nagykálló) és a környező községekben igen jelentős számban ültetettek meggyfát.

A forráskutatások alapján valószínűnek látszik, hogy a nyírségi meggyek változatos fajtakörében keresendő inkább a Pándy meggy őse, semmint a közeli Pánd községben. Viszont a Duna-Tisza közének Vörös meggy fái nagy hírt kaptak a termesztők és a vásárlók körében. Kőrösön, Szentesen és Csongrádon az aszaláson kívül, sajátos termék készült belőle: összefőzték köszmétével, így egy jó állagú lekvárt, dzsemet nyertek. De a Vörös meggyből kiváló minőségű lepénytölteléket is készítettek, nem is szólva a meggyszószról, levesről, vagy éppen a szörpről és a borról. A cigánymeggy viszont már a Délvidék felé mutat rokonságot. Ki ne hallott volna a Maraska vagy a Bosnyák meggyről…

Ma a meggy ismét népszerű gyümölcsünk, bár a gépi betakarítás nem igazán szolgált jó megoldásokkal, főleg homokon (gyökérszakadások miatt). Legalább ekkora gond a monília fertőzés. Alig akad olyan esztendő, hogy ne károsodnának a fák, fele-harmada termés is könnyen elveszik, s az ágszáradással együtt évek kellenek a fertőzés kiheveréséhez. Csak „ízelítőül” néhány további régi fajta: Váltva érő, Latos, Spanyol, Ostheimi és Kései meggy. Cegléd-Nagykőrös térségében a Kőrösi, a Vörös, Cigány és a Pándy meggyet nagyban termesztették, azóta változott a fajtadivat, de a fogyasztói ízlések alig.

  1. kép Szapora meggy fája
  2. kép Amikor a monília nem fertőzhet… (SD fotók)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Esküvői nyílt nappal debütál a Páva Kúria Rendezvényház

A Páva Kúria Cegléd egyik legkülönlegesebb és legújabb rendezvényhelyszíne...

A csóknál nem a technika a lényeg, hanem az érzések

A randizás egyik legizgalmasabb része mindig az, amikor elérkezik...

Céginformációs oldalak: melyik a megbízható forrás?

A mai üzleti világban a megfelelő információ megszerzése kulcsfontosságú...

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...