13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Mézeskalács nélkül nincs karácsony

Őt vádolta meg boszorkánysággal kikosarazott udvarlója, Hans Metzler, aki szintén mézeskalács készítő volt, azt állítva, hogy embereket csábít magához, felhizlalja és megeszi őket. Az asszonyt végül a vád alól felmentették, de a feljelentő nem nyugodott bele az ítéletbe, és belökte áldozatát a forró mézeskalácssütő kemencébe.
Nos, ennyi mézeskalács-történelem után, akár neki is állhatunk a finomság elkészítésének, amely téli estéken kávé mellé, de karácsonyfadísznek, a lakásba dekorációs elemként, sőt szépen csomagolva ajándékként is megállja a helyét.
Hozzávalók: 25 dkg méz, 30 dkg vaj, 30 dkg barnacukor, 1 kg liszt, 1 narancs reszelt héja, 3-4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy 2-2 teáskanál őrölt fahéj és gyömbér, 1-1 teáskanál őrölt szegfűszeg, szerecsendió és szegfűbors keveréke), 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás

Egy lábosban forráspontig melegítjük a mézet és a fűszereket. Ekkor az illatok is szállingózni kezdenek a lakásban, tehát megjelennek a családtagok, akiket szintén bevonhatunk a nagy karácsonyi készülődésbe. A forró mézhez hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni, közben kevergetjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal. A kimért cukrot és három tojást robotgéppel habosra keverjük, majd a habos masszába felváltva belekeverjük a lisztes és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk, de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie! Fóliába tekerve egy éjszakát a hűtőbe tesszük. Felhasználáskor a masszát 3-4 darabban kinyújtjuk és lisztezett deszkán 3-4 mm-esre nyújtjuk. Karácsonyi motívumokkal, kiszúrókkal formázzuk, tojással megkenjük és 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük. (Ha puszedlit szeretnénk készíteni kis golyókat formálunk, nagyobb helyet hagyva mellettük (mert magától megterül majd és szép, puszedliformát vesz fel) tepsibe rakjuk és kb. 10 percig sütjük.) A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd díszítjük őket.
A díszítésre a legegyszerűbb módszert még sütés előtt kell kivitelezni: szép dió, mogyoró, mandula szemekkel kirakva a mézesünk nemcsak szép, de nagyon finom is lesz.

Hagyományos módszer az “írókázás”. Van, aki tojásfehérjével díszít, én ennél is egyszerűbb módon: 2-3 evőkanál citrom-, vagy narancslébe annyi porcukrot keverek, hogy nehezen folyós állagot kapjak. Ezt a masszát egy nejlonzacskóba töltöm, végén pici lyukat vágok, ezzel “írom” körbe a karácsonyi mintákat. Nagyon finom a csokibevonat is, ebbe beletapadnak a színes szórócukrok is, a gyerekek nagy örömére. A csokibevonat jól áll a mézespuszedliknek is.
Ha karácsonyfadíszként, vagy csomagoláskor dekorációs elemként szeretnénk hasznosítani, akkor sütés után azonnal, amíg még puha, fúrjuk ki sasliknyárssal és vékony aranyfonállal, selyemszalaggal tudjuk majd rögzíteni. Jó karácsonyvárást mindenkinek!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....