9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Hóban-fagyban biztonságban

A téli gumikhoz használt adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs alacsony hőmérsékleten is megtartsa rugalmasságát és tapadási képességét. A nyári abroncsok hidegben túl merevvé válnak, kevésbé tapadnak, így téli útviszonyok mellett kiszámíthatatlanná válnak. Kritikus forgalmi szituációban akár többszörösére is nőhet velük a fékút. A nyári gumikat 20-30, a téli gumikat 0 és -10 fok közötti hőmérsékletre optimalizálják. Ennek megfelelően a téli jóval lágyabb keverék, hamarabb felmelegszik, a sok bevágással tarkított mintázatával emellett segíti a kapaszkodást és a vízelvezetést. Ezért nagyon fontos a megfelelő minőségű téli gumi, melynek használatával jelentősen lecsökkenthetőek az útviszonyokból adódó balesetek száma.

A mondás szerint télen úgy kell vezetni, mintha tojásokon lépkednénk. Az utak sokszor kiszámíthatatlanok, a téli útviszonyok között történő közlekedés nagy koncentrációt igényel. Sokszor nem tudjuk az autóból szemlélve megfelelően felmérni, hogy az út csak vizes vagy le van fagyva, ezért érdemes kisebb fékpróbákkal felmérni a terepet. De lehetőség szerint ne a kanyarban kezdjük el tesztelni, hogy mennyire csúszik az út. Célszerű a megszokottnál nagyobb követési távolságot tartani, mert a csúszós utakon akár tízszeresére nőhet a féktávolság. Lehetőség szerint ne hajtsunk gyorsan, kisebb sebességnél ugyanis nagyobb felületen érintkezik a gumiabroncs futófelülete az úttesttel, tehát jobban tapad. Ha bekövetkezett a baj és megcsúsztunk, véletlenül se satufékkel próbáljunk korrigálni, mert azzal csak nagyobb gondot okozunk. Vegyük le a lábunkat a gázról, engedjük fel a kuplungot és finom kormánymozdulatokkal próbáljuk visszaszerezni az uralmat a jármű felett. Ha szükséges a fékezés, azt apró, pumpáló mozdulatokkal tegyük. Amennyiben a járművünk rendelkezik ABS-sel, elegendő normál módon fékezni, az autó gondoskodik a többiről.

Ha nagy a köd és az orrunkig se látunk, ne most teszteljük az autó végsebességét, mert a semmiből bármikor elbukkanhat egy autó, kerékpáros, gyalogos vagy akár egy kutyus. Ha kanyarodunk, időben rakjuk ki az irányjelzőt, kerüljük az előzést és a hirtelen fékezést, ha mégis szükségessé válik, célszerű bekapcsolni a vészvillogót, hogy a mögöttünk haladó időben észrevegyen és ne a hátsó lökhárítónkon kössön ki. Figyelem! A ködlámpa használata lakott területen belül nem engedélyezett!

Fontos, hogy fagyálló ablakmosó folyadék legyen a tartályban, egyéb esetben hiába próbáljuk spriccelni az ablakra, a nyári folyadék könyörtelenül belefagy. A hűtőfolyadékról sem szabad megfeledkeznünk, valamint az akkumulátor is legyen megfelelő töltöttségű, biztosítva ezzel a zökkenőmentes reggeli indulást. Hasznos, ha van még nálunk jégoldó, meleg kesztyű, takaró, kis ásó, autós mobiltöltő és zárjégoldó. Biztos, ami biztos alapon. Balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek! 

(A kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...