4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Fél derékszög

Ha már a filmek, akkor két klasszikus, amit megtekintésre ajánlok, szintén 45 évvel ezelőtt készültek. Az első a Párbaj, amelyet Steven Spielberg rendezett (első jelentősebb filmje, amely több díjat is elnyert), egy autós – aki egy Plymouth Valiant vezet-, és egy őrült kamionos párharcáról szól. A másik a Száguldás a semmibe, amiről csak annyit árulok el, hogy már gyerekként is nagyon tetszett, valamint, hogy egy régi sorozat, a Petrocelli sztárügyvédje (Barry Newman) a főszereplője, valamint egy Dodge Charger.

Az autózás „csúcssportjának” számító Forma-1-ben abban az esztendőben Jackie Stewart brit versenyző lett a világbajnok a Tyrell Racing csapat tagjaként. De térjünk most haza, hiszen, ha autógyártásunk nem is volt, de motorkerékpárok és autóbuszok még csúcsüzemben készültek akkoriban, nem kevés sikerrel szerepelve világszerte. Olyannyira, hogy a legendás P20-as Pannonia modell az 50’-es éveket követően akkoriban újra jól szerepelt a világhírű francia megbízhatósági versenyen a Bol d’Oron. Sajnos, a gyártás 1975-ben megszűnt, de ez a motorkerékpár legendává nőtte ki magát a gyártás történetében.

1971-ben legördült az Ikarus gyárban a 100.000-dik termék. A magyarországi autóbuszgyártás egyik legnagyobb elismerése szintén ehhez az évhez kötődik, ugyani

s a monacói buszkiállításon egy-egy 250-es távolsági és luxusautóbusz az ezüst fokozatot nyerte el. Most pedig a földtől elrugaszkodva, emelkedjünk a világűrbe!

A 60’-as és 70’-es években élte fénykorát a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió úgynevezett űrversenye. Bár mindkét ország óriási összegeket és energiákat fektetett abba, hogy embereket küldjön a világűrbe, elsőként ez a Szovjetuniónak sikerült. Viszont a Holdon 45 évvel ezelőtt már harmadik alkalommal landolt az USA holdkompja, összesen hat alkalommal sikerült mindez 1969 és 1972 között. Az Apollo 14 Antares nevű leszállóegysége 1971-ben landolt – természetesen űrhajósokkal a fedélzetén -, akik közül Alan Shepard azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy ő volt az első ember, aki egy golflabdát ütött el a Hold felszínén. A végén pedig térjünk vissza a földre, Magyarországra, Ceglédre! Ha nem is ér a Holdig, de azért városunk mégis legmagasabb építménye a tévétorony, amely közel 100 méteres. Igaz – ahogyan erről tavaly a Ceglédi Panoráma tudósított -, egy éve már, hogy elmúlt 45 éves.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....