9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Vádemelés a Hungária-ügyben

A Pest Megyei Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a ceglédi székhelyű befektetési és értékpapír kereskedelemmel foglalkozó cég tulajdonosaival, vezető és más alkalmazottaival szemben. – áll az ügyészségi közleményben. A hat vádlott közül hárman bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket.
A ceglédi székhelyű brókercég két vádlott tulajdonában állt. A bűnügy három vádlottja 2012-től kezdődően a brókercég érdekkörében álló cégcsoportot hozott létre. A cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok 2012 és 2014 között vállalati kötvényeket bocsátottak ki, amelyekre fedezetük nem volt. A kötvények kibocsátásának céljaként ingatlankereskedelmet és különböző gazdasági tevékenységek finanszírozását jelölték meg. A vádlottak cégei azonban valójában semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak, amelynek eredményéből a fedezet biztosítható lett volna. A kötvényeket az ügyfelek részére előnyös kamatozású, biztonságos és tőkevédett értékpapírként forgalmazták. Az ügyfelek a hiányos vagy megtévesztő információk alapján abban a tudatban vásárolták meg a kötvényeket, hogy a befektetésük megtérülése kellően biztosítva van. Ezen az úton a vádlottak mintegy 190 sértettet, magánszemélyt és céget tévesztettek meg, 5 millió forinttól 100 millió forintig terjedő összegű kárt okozva.
A brókercég önkormányzatoktól is kapott befektetési megbízást. Az önkormányzatok által a cégre bízott összegeket azonban nem az ügyleti felhatalmazás és a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint használták fel. Az önkormányzatokkal megbeszéltekkel szemben, azok hozzájárulása nélkül a brókercég érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire fordították vagy jogtalanul elvonták az önkormányzatok pénzét. Százhalombatta Város Önkormányzatának vagyonát 2 milliárd forinttal, Fót Város és Alsónémedi Önkormányzatának vagyonát 1-1 milliárd forinttal, Ceglédbercel Önkormányzatát 35 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.
Két vádlott tulajdonában lévő brókercég érdekeltségébe tartozott egy ceglédi kft. (Biztonság- Trade kft. – a szerk.), amely a 2000-es évek elejétől jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytatott. A brókercég égisze alatt működő kft. az ügyfelekkel befektetésre hivatkozva kölcsönszerződést kötött, amelyben 20-40% közötti hozamot ígértek, ám ennek reális alapja nem volt. A cég befektetéssel nem foglalkozott, az esedékes kifizetésekhez és a kölcsöntartozások kiegyenlítéséhez az új és a régi szerződők befizetéseiből gyűjtötték össze a pénzt. A vádlottak ezzel a módszerrel mintegy 150 sértettnek okoztak 5 millió forinttól 375 millió forintig terjedő összegben kárt.
A Pest Megyei Főügyészség a brókercég két tulajdonosát és vezető tisztségviselőjét többek között különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, a nagy számú sértett vonatkozásában jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, amely cselekményeket bűnszervezetben követték el. A vádlottak közül ketten lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Földi László szórólapján a Fidesz támogatói között szerepelt a Hungária Zrt vezetője. Kényszerrel szedik be az adókat, amelyből a befolyó pénz felelősségre vonás nélkül ,,tűnik el”, és ezt a pénzt ,,képviselők” kezelték. Minek ide képviselő (többségen élősködő, uralkodó)? A legjobban mindenki magát tudja képviselni! Olcsó internetes népszavazásokat! Egyébként Fl és TL nőügyeiről is lehetne írni, amolyan ,,keresztyéni módon”, nem csak a rekettyevitéz VJ-ről…
    Le a hierarchiával, az alárendeltséggel!
    SZabadság, Egyenlőség!

    SE isten, SE haza, SE úr, SE szolga!

    https://www.facebook.com/AnarchistakKozossege

    https://www.youtube.com/watch?v=tzgDe-9TJ0M

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....