13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Fórum a Kossuth térről

images_2016_kocsisistvanA Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai szeptember 26-ára megtisztelő meghívást kaptak az önkormányzathoz. A téma a Kossuth tér átalakításának, átépítésének terve volt.

A megjelenteket Szebeni Dávid a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője köszöntötte. Megnyitójában Takáts László polgármester kihangsúlyozta, hogy a város központjában több közterületet egy időben újítanak, szépítenek. Az önkormányzat teszi mindezt saját önerejéből, a takarékosság szigorú szem előtt tartásával. Példaként említette, a már felszedett térkövek jelentős részének újra felhasználását. A Kossuth tér kapcsán kiemelte, hogy a hangsúlyt a Szentháromság szobor körüli tér átalakítására, átgondolására helyezték. A téren olyan új fákat ültetnek, amelyek nem takarják el az épületek homlokzatait.

A kézhez kapott, diavetítésen bemutatott elgondolás szerint a Kossuth tér továbbra is hármas tagozódású lenne. Az első a katolikus templom előtti tér, közepén a Szentháromság szoborral. Ennek a bíróság felőli oldalán – a korábbi vasútvonalra emlékeztetve – egy gőzmozdony felállítására, vagy vasúti pályadarab lerakására kerülne sor.

A templom apszisa mögött megmaradna a Dózsa György szobor, amely elé örvényszökőkút, és nagyméretű ülőkavicsok kerülnének. A tér harmadik harmadában négyszögletes alaprajzú, vagy hosszabb sávban gördeszka pálya épülne. Ennek indoklása az volt, hogy „a fiatalok kérték”! Ezen a területen a jövőben is felállítanák a városi rendezvények központi színpadát.

A hozzászólások számos témát, elgondolást érintettek. Fontosnak tartották megőrizni a tér patinás hangulatát, elkerülve a zsúfolt beépítést. Egyértelműsíteni kellene, hogy a Kossuth tér a jövőben dísz-, pihenő-, vagy játszótér lesz-e. Általában vitatták a gördeszka pálya szükségességét, a templom, és a „citrom lakóház” közelsége miatt, valamint a 3200 m2-es zöld terület 2850 m2-re csökkenne. Helyette pihenő jellegű részt gondolnának, ahol a nagyszülők elüldögélhetnének az unokákkal, míg a család a piacon vásárol.

forum_illuszt

Figyelemfelkeltésként elhangzott, hogy egy időben a közterületeken hősi halottakat temettek, ill. a téren a maitól eltérő tájolással katolikus templom állt. Javasolták a régi templom alapjainak a megjelenítését a térkövekben.

Vitatták a már most újonnan megépített parkírozók kialakítását. Helyette halszálkás megoldást javasoltak. Elhangzott, hogy a város központjában nincs elég nyilvános illemhely.

A tervezők figyelmébe ajánlották, hogy a piaci napokon ugrásszerűen megnő a gyalogos és gépjármű forgalom. Vélemények szerint a mozdonyt, vagy a sínpálya darabot a piaccal szembeni részen kellene elhelyezni, ahol régebben is a megálló volt.

Javasolták a korábbi köztéri kút újbóli felállítását a Petőfi utca felőli oldalon, illetve virágóra építését a Szentháromság szobor előtti gyepes részen.

Befejezésként az egyesület tagjai jónak tartották a fórum megtartását, a vélemények, elgondolások ütköztetését. Kifejezték reményüket, hogy a közterületek olyan módon kerülnek átépítésre, amelyek elnyerik a lakosság többségének elismerését, tetszését.

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...