13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Csökkent a bűncselekmények száma

Hagyomány, hogy Török Csaba r. alezredes a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője évente tájékoztatót tart a közbiztonság alakulásáról a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesületben. A november 10-ei tájékoztatóra elkísérte Szilágyi Sándor senior r. alezredes, és Kiss Edit címzetes r. százados is.

A kapitányságvezető bevezetőjében kiemelte: több éven átívelő pozitív trend, hogy 2013-hoz viszonyítva, ma már egyharmadra csökkent a bűncselekmények száma. Megdöbbentőnek, igen sajnálatosnak tartotta, hogy Cegléden is megjelent az indulatból elkövetett bűncselekmény, a gyermekgyilkosság – utalt  a két hete, a Virág utcában történtekre.

Feladataik taglalása között megemlítette, hogy időszakos váltásban, éjjel-nappali szolgálatot is ellátnak a határon, ami megnövelte az állomány leterheltségét.

Beszámolt arról is, hogy kedvezően változott a rendőrség tagjai és a helyi lakosok közötti kommunikáció és hangnem. Ennek továbberősítése érdekében advent időszakában „szeretet-akciót” szerveznek, főleg az egyedül élő idősek megsegítése érdekében.

A rendőrség és a vállalkozók, a lakosság kapcsolatát egyfajta pozitív módon mutatja, hogy idén három személyautót is kaptak ajándékba, szolgálatuk még eredményesebb ellátására.

A hallgatóság körében általános meglepetést keltett, amikor Török Csaba kijelentette, a jó közbiztonságnak forintosított, gazdasági haszna is van, mert ilyen helyen a vállalkozók is szívesebben fektetnek be.

Kiss Edit címzetes r. százados kérte a jelenlévőket, hogy ismeretlenekkel szemben tanúsítsanak egészséges bizalmatlanságot. Gyakori dolog, hogy idősebb emberek hiszékenységük áldozatai lesznek. Felsorolásként megemlítette a sérelmükre elkövetett bűncselekmények gyakori típusait: áruval becsapás; pénzkérés unokára hivatkozva; vizet kérnek, közben pénzt, értéket lopnak; leleshetik a PIN kódot ellophatják a bankkártyát; felvágott fát kínálnak gyanúsan alacsony áron stb. Külön is kérte, mindenki a napi életviteléhez szükséges pénzt tartsa csak otthon.

Szilágyi Sándor senior r. alezredes tájékoztatott egy új országos és helyi akcióról, amelyet „bikesafe” néven indítottak. Lényege, háromszáz forintért vállalják, hogy a rendőrségre behozott vagy közösen összegyűjtött kerékpárokat matricákkal, és láthatatlan festékkel megjelölik. Csak speciális fényű lámpával lehet a festéket láthatóvá tenni, amely akár tíz évig is megmarad.

Befejezésként Török Csaba r. alezredes a jövőben is kérte az egyesület, a tagság együttműködését, hogy még jobban tudják teljesíteni „Szolgálunk és védünk” feladatukat.

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...