8.8 C
Cegléd
2024. március 13. szerda
spot_img

Hasznos tippek a téli szünetre

images_2014_hortineAhogy az év vége közeledik, hirtelen megsokasodnak az ünnepek előtti teendők, s miközben legszívesebben az otthon melegére gondolnánk, még vennünk kell egy nagy lélegzetet. Vár még egy céges karácsony, pár óvodai-iskolai ünnepély, a nagytakarítás és az ajándékok…

Érdemes takarékoskodni az energiánkkal a szeretteinkkel töltött napokra, hiszen úgysem fogunk emlékezni az ünnepi abroszra. Annál inkább a közös társasozásra és beszélgetésekre. Talán csak a házi feladatok és olvasónaplók árnyékolják be örömünket, meg az ezzel járó halogatás és civódás. Kedves Szülők, hogy ez az idei tél kivétel legyen, fogadják ajándékul Hortiné Márkus Zsuzsa tanítónő ötleteit, amivel a szünidei tanulás izgalmas társasjátékká válhat.

nevtelen-1Vendégként vettem részt Zsuzsa meghívására az év utolsó Szülők Iskoláján a Táncsicsban, ahol a kezdés előtt Gálfi Nikolettát és lányát, Szabó Alexandrát kérdeztem tapasztalataikról.

–  Ez a negyedik alkalom, amin részt veszünk – meséli Niki. – Hallottuk, hogy itt segítséget kaphatunk a tanuláshoz, és bár a kislányom jegyei jók, de az olvasást szeretnénk fejleszteni, hogy felsőben könnyebb legyen a szövegértés.

– Úgy kerültünk ide – teszi hozzá a most negyedikes Szasza – hogy egyszer bent maradtam olvasás korrepetáláson és nagyon érdekesen gyakoroltunk. Egy picurka bekezdést olvastunk mondatonként és ha megakadtunk, addig ismételgettük, míg már mindenkinek jól ment. Több dolgot is szeretnék kipróbálni. A legnagyobb gondom, hogy könnyen elterelődik a figyelmem: sokszor elkalandozom olyasmiken, hogy mikor megyünk korizni… Anyukája nevetve teszi hozzá, hogy ő is ilyen. – Amikor egy dolog nagyon foglalkoztat, akkor nem tudok maximálisan teljesíteni. Ezért is szeretném, ha Szasza megtanulna a feladataira összpontosítani és ehhez itt jó módszereket kapunk.

Amikor megérkezik Zsuzsa, a négy szülő-gyerek páros otthonosan pattan fel a ráhangolódó játékokhoz. Engem is hívnak, hogy vegyek részt, és meg kell hagyni, a tapsolás és guggolás igencsak frissítően hat így délután öt felé. De a kedvencem mind közül a mosolydobás: nagyon egyszerű és kedves játék, csak egy labda kell hozzá. A szabály, hogy csak az mosolyoghat, akinél a labda van, és amint továbbdobta, máris komolyan kell néznie. Ezzel a vidám feladattal pár perc alatt kedvet csinálhatunk a közös tanuláshoz, és amellett, hogy élénkíti a figyelmet, még a feszültséget is oldja.

Egy remek módszer következik a figyelem pallérozására, amely az “egy perces beszéd” nevet kapta. Ezzel könnyen rászoktatható a gyermek, hogy az órán elhangzottakat megjegyezze. A szülő feladata csak annyi, hogy elmondja a palacsinta receptjét (ami persze mással is helyettesíthető), majd a gyereknek egy perc áll rendelkezésére visszamondania azt emlékezetből. Kézmozdulatokkal szabad segíteni, de szavakkal nem. Végül fontos közösen megbeszélni, hogy ment-e folyamatosan a beszéd, hol akadt meg és hányszor. Szóbeli felelések tökéletes tréningje ez az egyszerű feladat.

20161128_163633Az olvasás esetében is igaz a mondás, hogy “gyakorlat teszi a mestert”. Zsuzsa szerint ugyanis addig kell ismételtetni az adott rész felolvasását, amíg hibátlan nem lesz: mindig a nehézséget okozó szótól a mondat végéig. – Aki izgulós típus, annak ezt is le kell győznie a nehéz szavak kiolvasása mellett, – teszi hozzá Zsuzsa, akinek mindig van egy bátorító, elismerő szava. A tökéletesítő olvasás méltán kapta a nevét: a kitartó gyakorlás ugyanis meghozza a gyümölcsét, csak ne adjuk fel – tanácsolja a tanárnő – akár 10-szer is ismételjük el az adott szót, vagy mondatot, majd az egész szöveget háromszor. Amikor már magabiztosan megy, következhet az alá-fölé olvasás, amiben a szülő és a gyerek együtt olvassa ugyanazt a szöveget: egyikük hangosan, másikuk halkan.

A végére egy sokoldalú módszert hagytam, ami a kincstár nevet kapta. Több tantárgyra is alkalmazható, így a mindennapi tanulás hatékony eszköze lehet. A lényeg, hogy összetartozó szavakat használjunk, mint például évszám és esemény, szerző és mű címe, fogalom és definíció, idegen szó és magyar megfelelője stb. Szükséges egy páros számú mezőkből álló, mondjuk 4×5-ös táblázat, amibe a kiválasztott tíz szó kerül összevissza, majd a párjaik a maradék mezőkbe. Kisebbeknél használható két különféle szín, nagyobbaknál viszont lehet benne kakukktojás is, vagy nehezítésképpen akár duplázni is lehet a mezőkbe írt szavakat. A feladat megtalálni a párokat a torpedóból ismert módon, a mezők megadásával. Egy hasonló táblázattal bármilyen dolgozatra felkészülhet a gyermek, a szülő pedig aktívan részt vehet a tanulás folyamatában a tervezéstől az ellenőrzésig.

A szülők iskolájában ülve azon töprengtem, hogy vajon miért nem teltházas ez a szakkör… Hiszen Zsuzsa elhivatottsága és szakértelme nagyon inspiráló. Elárulta: az ajtó nyitva áll mindenki előtt, aki kész arra, hogy gyermeke tanulási sikereiért új és kreatív módszerekkel kísérletezzen. Ne féljenek hát kipróbálni a fent leírtakat akár otthon, és meglátják, különleges és meghitt időt fognak eltölteni gyermekükkel, vidáman tanulva, kilépve a rohanó mindennapok információáradatából.

Morovics Erika

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...