14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

EMLÉKHANGOK – Zsoltár és jazz

Ez az életfolyam két pontja. S mi még az átívelő hídon! Lelkész, jogász, polgármester, zenész, írástudó, családatya. Az Egy, az Ember, kinek vezérlő hármas szentsége: a hit, a szeretet, a barátság. Gyakran beszélgettünk, főleg a szerkesztőségben. Szinte félve, zavartan hozta kéziratát, s áradozta szavait – igaz, sokat -, de mondott valamit: bölcset, lélekérintőt. A rádiós interjú (amely 2004-ben készült) csak egy volt a számomra áldásos találkozások közül. DR. ILLANICZ GYÖRGY már égi zenét hallgat és alkot.

 –   Ha egyetlen szóval jellemeznélek, mint homo moralist – erkölcsi embert -, a szeretet szót választanám.

 –   Jól ismersz. Credóm: szeretni Krisztus parancsa szerint, jót és igazat cselekedni. Mint forrásból – minden tevékenységem, gondolatom és érzésem ebből táplálkozik.

 –  Emeljük ki a három jelentős meghatározót életedből. Ezek: evangélikus lelkész, zene (szerelmetesen a jazz), barátság.

 –  A gyökerekből ágazok ki. Nagyapám Szlovákiából érkezett Pilisre, iskolaigazgató volt és az evangélikus gyülekezet kántora. Édesanyám személyesen ismerte Ady Endrét, olvasta az ókori irodalmat is, ezt a hatást, a művészet szeretetét adta át nekem. Édesapám negyven évig volt a falu orvosa, példájából láttam az emberekért vállalt áldozatot. Keresztyén hitben éltek.

 Kisgyerekkoromban vettem először kezembe a Bibliát, amelyet mindmáig naponta olvasom. Akár utazás közben, a vonaton is Isten szava utat mutat, vigyáz rám és családomra, megsegített bajaimban. Az Újszövetség két leggyakoribb szava a hit és a szeretet.

  –   Hogyan lettél teológus?

  – 1947-ben felvételiztem a budapesti Lónyay utcai Református Gimnáziumba. Az internátus szigorú rendje nevelte a diákokat. Érettségi után kerültem az Evangélikus Teológiai Akadémiára. Itt alakult ki bennem – nem az elhatározás, hanem a Mindenható akaratának teljesítése: lelkész leszek.  A második év után nyári igehirdetésre küldtek, így állhattam fel a ceglédi evangélikus templom szószékére is.

  –  De „beleszólt” életedbe a történelem.

  – 1956. október 23-án barátommal kidobáltuk a pilisi könyvtárból a kommunista könyveket (Lenin, Sztálin, Rákosi…), majd november 3-án, amikor az orosz tankok megindultak Budapest felé, a 4-es úton kifeszítettünk egy transzparenst, ezzel az orosz felirattal: „Orosz katonák menjetek haza!” A következmény? 1957 áprilisában „ref”-es (rendőrhatósági felügyelet alá helyezett) lettem, majd 1960. március 10-én eltávolítottak az Akadémiáról. De Isten ekkor sem hagyott el. 1961-ben felvétetett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, ahol jogi doktori oklevelet szereztem. Több helyen dolgoztam ezután a közigazgatásban. A legnagyobb siker adatott meg azzal, hogy 1990-ben szeretett falum, Pilis lakossága megválasztott polgármesterének.

  –  S a lelkészi szolgálat?

  – 1989-ben teljes rehabilitációban részesített az Evangélikus Egyház, s Isten kegyelméből sokszor tartok szószéki igehirdetést, bibliaórákat – főleg Pilisen és Cegléden. Életem Szent Igéje: „Szeresd az Urat…, szeresd felebarátodat.”

  –  Ez az érzés a lélek zenéje?

  –  Az egyházi zene felemel az Istenhez. Ezt éreztem – érzem -, ha barokk muzsikát – főleg Bachot – hallgatok, meg zsoltárokat, az énekes könyv dalait. A zene nemcsak dallam, hanem eszme, hit is; nemcsak fizikai jelenség, hanem lélek, szellem is. A klasszikus – „komoly”- zene gyerekkorom óta kísér. Már kisdiákként hallgattam Mozartot, Chopint, Beethovent, Haydnt, Schumannt, Schubertet, Liszt Ferencet. A zongorába vagyok szerelmes. Nyolcévesen kezdtem tanulni a ceglédi zeneiskolában, majd Dankó Aladárnak, az Operaház neves korrepetitor zongoraművészének lettem tanítványa.

  –  És a jazz?

  – 1958 a fordulópont, az „elcsábulás”. Kiváló jazz-zongoristákat hallgattam „fül- és szívközelből”: Csiffra Györgyöt, Vécsey Ernőt, Holéczy Ákost, Szabó Józsefet, aki később a mesterem lett. Elévülhetetlen érdemei vannak dr. Hajdu Endrének, az egykori Róna Vendéglátó Vállalat igazgatójának a jazz népszerűsítésében: itt ismertem meg a Benkó Dixielandet, Garay Attilát, Gonda Jánost. Majd később együtt dobogott a szívem a kiváló ceglédiekkel: dr. Petrik Andrással, dr. Lénárd Bélával, Kármán Sándorral, Bori Viktorral, Sárik Péterrel.

  –  Hogyan kapcsolható össze a zsoltár és a jazz?

  –  Nincs köztük ellentét! Az élet örömét adja mindkettő. A melódia és a ritmus is az Úr ajándéka, őt dicsőíti az igazi vox humana, az emberi hang. Olyan áhítattal lapozom fel a kottafüzetet, mint a {ibliát.

  –  Ugyanilyen tisztán szólal meg benned a barátság érzése.

  –  Isten ajándéka ez is. Életem nagy értéke. Mintha égi kórus övezne, de mivel itt most nem sorolhatok fel mindenkit, a leghűbb felebarátot – nem pontos szó -, az „egészbarátot”, a kölcsönös szívhangadót, Baranyi Ferenc költőt szólítom ide képzeletben.

  –  Meghallom őt, s illem szerint én idézem azt, amit rólad mondott, írt. „Egy lélek két gyermeke vagyunk. Ikertestvérek.”

  –  Én meg ezt válaszoltam neki: „Közelebb vagy hozzám, mint az édes testvérem, te zseni Zsini!”

  –  Honnan a Zsini név?

  – Így nevezzük egymást. Viccesen mondtuk: Jani vagy, ebből franciásan Zsani lett, majd Zsini. Mindketten Pilisen születtünk, öt nap különbséggel. Az ő apja a falu jegyzője volt, az enyém az orvos. Együtt jártunk a ceglédi zeneiskolába, majd a Lónyay gimnáziumba. Ahogyan szoktuk mondani: el mernénk menni együtt egy kulacs vízzel a sivataga.

  –  Pedig eltérő ideológiai, politikai nézeteket vallotok…

  –  Nem számít! Emiatt egyetlen kérdő vagy sanda szó nem hangzott el közöttünk. Az igaz barátság alapja az emberi érték, a tiszta jellem, s ez mindent „felülír”.

  –  „Megzenésített” az életed, – a toll is muzsikál a papírlapokon. Ugyanis sokat írsz.

  –  Barátaim mondják csipkelődve (jogosan!), hogy „Gyurikám, inkább írj, mint beszélj!” Gyengém – nyilván sok más mellett -, hogy láncreakciósan szövöm a mondatokat. Több országos lapban jelennek meg írásaim, de a legtöbb a Kék Újságban. Foglalkoztat a közélet is. Persze, mindennél fontosabb a magánéletem: boldogan élek szeretteim között, a család szó nekem a fortissimo.

  – Pilis vagy Cegléd?

  –  Ott-hon és itt-hon…

  –  Milyen legyen „a jövő zenéje”?

  –  Szeretetteli. Így fogjuk meg egymás kezét.

Koltói Ádám

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...