14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Ceglédről szavalt a nemzet a Magyar Kultúra Napján

Negyedik alkalommal rendezték meg január 22-én, a Magyar Kultúra Napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén Cegléd és a Kossuth Gimnázium volt az kezdeményezés házigazdája a Református Nagytemplomban. Az eseményt videomegosztó portálon is közvetítették, így a jeles napon Ceglédről szavalt a nemzet öt kontinens magyarságának. A városi ünnepségen kiváló, értékteremtő munkájáért Fábri Attila, Volter Kálmán és Békés Mihály “Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevelet vehetett át.

Az eseményen a házigazda, Hánka Levente református lelkipásztort követően köszöntőt mondott Földi László országgyűlési képviselő, valamint Fórizs Zoltán az Együtt Szaval a Nemzet program főszervezője. Takáts László polgármester ünnepi beszédében a magyar kultúra védelmének fontosságáról beszélt: ‑ Óvnunk, védenünk kell a magyar kultúrát, nem lehet a globalizáció áldozata, nem söpörheti el a tömegkultúra. Ha ezt elveszítjük, akkor mindent elbukunk. Óriási a felelősségünk, hiszen a mai felgyorsult világban sokaknak az a célja, az az érdeke, hogy elsöpörjön mindent, ami egyéni, mindent, amitől egyedi egy nemzet, egy ország ‑ mondta a polgármester.

Az ünnepi program kezdetén a 2016-os rendezvénynek helyet adó Szarvas adta át a stafétát Cegléd városának és a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumnak, majd Jordán Tamás színművész és rendező vezényletével a Himnuszt követően a reformáció évéhez kapcsolódva, Füle Lajos Tégy, Uram, engem áldássá című versével, valamint a Kossuth-nótával folytatódott.

A szavalást díjátadó ünnepség követte. 2016-ban több mint 600 videót töltöttek fel a rendezvény Youtube-csatornájára, ezek közül ötöt részesített elismerésben az esemény bíráló bizottsága. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. Négy évvel ezelőtt a világ több ezer magyar nyelvű iskolájának bekapcsolásával egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont ‑ Budajenő, Orosháza és Szarvas után az idei esztendőben Cegléd.

A Református Nagytemplomban adták át a Cegléd Város Kultúrájáért díjakat is. 2017-ben Fábri Attila nyugalmazott katonatiszt a Kardos Pál Pedagógus Énekkar tagja, krónikása, a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnökségi tagja, Volter Kálmán a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola gitár szakos tanára, zeneszerző, diakónus, a Mária rádió szerkesztő-műsorvezetője, valamint Békés Mihály nyugalmazott alezredes, Pest Megye Művészetéért díjas alkotó, pipafaragó vehette át az elismerő oklevelet.

Az eseményt a Kossuth Gimnázium Leánykarának műsora és állófogadás zárta.

cegled.hu
Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...