9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Dharma

Nem neked való foglalatosság az, élni meg végképp nem lehet belőle! Hallották ezt többször, akik művészkedésre készültek adni fejüket.

Főként, ha férfi írna, festene, zenélne, na az már igazi úri huncutság. Ezért is mutatom be Gulicska Lőrincet és Igó Krisztián Norbertet, mert rokonlélekként tekintek rájuk.  2015-ben  Lőrinc a ceglédi Artem Galériában már okozott meglepetést festett 365 kavicsával és kör, illetve nyolcszög alakú meditatív céllal készült festményeivel. Megtehette volna, hogy a sikeres kiállítást változatlan összeállításban „utaztatja”, de mivel kereső, kételkedő és önmagával szemben igen kritikus rajztanár, keresi azt a formát, mely leginkább megfelel alkatának. Több új mandaláját, helyesebben dharma- meditációs festményét is bemutatta decemberben és januárban Sárváron, a Danubius Hotel Termál halljában. „Az élet értelme szanszkritül, dharma. A Dharma törvénye szerint mindenkinek van egy egyedülálló adottsága, és azért vagyunk itt a Földön, hogy ezt felfedezzük. Ez teszi az embert egyedivé és különlegessé. A kiállított képek között bárki megtalálhatja a saját dharmáját, ami segíti az életében.”- magyarázza az alkotó e nem mindennapi hozzáállás eredetét. Bár a centrális befoglaló formák mellett, olyan hagyományos tégla alapra, tengelyesen szimmetrikus munkák is megjelennek, melyek színvilága a reneszánsz festészet színvilágát, a középkori szakrális piktúra kompozícióit juttatja eszembe, így mégsem teljesen ismeretlen. Ezzel a képzőművészet egyik leginkább hagyományos funkciója kerül célkeresztbe: a transzcendentális kutatása, és saját valójából következő természetfölötti élmény vizuális bemutatása. S hogy milyen közel jár a belső lényeghez, az is bizonyítja, hogy sok évtizeddel ezelőtt gyakorolt kedves technikájával, a toll és tusrajzzal is megpróbálja ugyanezt, méghozzá olyan kifejezőerővel, melyet nem vár a néző fekete- fehér munkáktól. A grafikai műfajban jártassága vitathatatlan, mégsem látunk rutin-megoldásokat, sőt Gulicska Lőrinc igen közel jár teljességgel szellemi ihletésű világának tökéletes bemutatásához. Várjuk az új munkák ceglédi bemutatását is.

Bár Lőrinc munkái sok web-helyen megtalálhatók, Krisztián 3 regényéből is olvashatunk részleteket több irodalmi-kritikai portálon. A Szerelem bajnoka, Csillaghullás (ifjúságnak szánt könyvek) után legújabb kötete a fantasy képviselője, címe Macskamancs: A birodalom. Én már csak korosztályomra jellemző szokásaimnál fogva sem a képernyőn, hanem a ceglédi Ifjúsági Könyvtár pinceklubjában -író-olvasó találkozón- hallgathattam bele regényeibe, ismerhettem meg gondolatait a küzdelmektől sem mentes hétköznapokról és persze az írásról. Nagy örömömre elfogadta meghívásunkat, hogy a CAE Benedek Péter Rajzkörében „A Szerelem bajnoka” című könyvéből olvasson fel, miközben az ott alkotók a rájuk jellemző ceruza, pasztell, szén, tempera technikával megörökítik látványát. Vagy ami még ennél is több, megpróbálnak belecsempészni a művészportréba a könyvben szereplő szerelmes focista örömeinek, de őrlődésének élményét is. Nem állítom, hogy ez maradéktalanul sikerült, de megizzasztottuk a fiatal írót, azt senki sem vitathatja. Kimerülten állt fel a székből, ahonnan majd három órán keresztül adta elő művét, ellenben akkor is volt ereje elsütni néhány ön ironikus poént. Talán az fűzi össze a két alkotót, hogy egyszer sem láttam a világ dolgain keseregni Őket, de mindig éreztem a személyiségükből sugárzó energiát és a hitet, hogy a maguk módján használhatnak embertársaiknak. Példájuk bizonyítja: lehet alkotni, a szkeptikus megjegyzések ellenére is!

P.R.G

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....