13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Fatemetés

Úgy tűnik, hogy rajtam kívül másokat is érdekel a természet és környezetvédelem. Február 24-én reggel az egyik régi ismerősöm csengetett be hozzánk és szomorúan közölte, hogy az Újvárosi temetőben éppen most vágnak ki egy megtermett ostorfát.
Mire kiértem az Újvárosi Köztemetőbe, már csak egy másfél méteres facsonk maradt a képen látható gyönyörű fából a ravatalozó mellett. Feltűnt az is, hogy amikor megláttak, azonnal abbahagyták a munkát és az épület mögé osontak. Csináltam egy pár fotót és megkerestem a favágókat. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy ők csak a kivágott faanyag elvitele fejében végeznek munkát. Hogy miért kellett kivágni az egészséges fát, azt válaszolták, hogy a nagy fa veszélyeztette a villanyvezetéket. Megnéztem és ez se nagyon fedte a valóságot, mivel a közelben csak két ideiglenes kábel húzódott a nagy fa lombkoronája alatt kb. 2,5 méter magasságban, ami nem jelentett veszélyt.
Gyors telefonálás következtében pillanatok alatt előkerült a temetőgondnok és az igazgató is. Tőle viszont már azt a választ kaptam, hogy a fát azért vágják ki, mert életveszélyes volt.
Mint ahogy a képeken is látszik ez az ostorfa teljesen egészséges volt, több mint egy méter átmérőjű, az elvágott évgyűrűknél nyoma sem volt sérülésnek, betegségnek.
Hogy volt–e fakivágási engedélyük senki nem tudott választ adni.
Még ebben az órában küldtem egy e-mailt a Ceglédi Polgármesteri Hivatal Hatósági és Igazgatási Irodájának, hogy a temetőnek volt-e fakivágási engedélye, de választ ez ideig nem kaptam.
Egyébként a fakivágást nem lehet csak úgy elvégezni. Minden esetben akár közterületen akár magánudvarban bárki fát akar kivágni minden esetben a települési önkormányzat jegyzője mint helyi környezet– és természetvédelmi hatóság engedélyét kell kérni. A fakivágást minden esetben indokolni kell, pontos hely, törzsátmérő, a kivágás kivitelezés részletes leírása és a kivágott fa tervezett pótlása egy éven belül. Eljárási illetéket is be kell fizetni. Az általános ügyintézési határidő 21 nap, a település– és kultúrtörténeti értéket képviselő fa esetén 45 nap.
A szívem szakadt meg amikor megláttam ezt az egészséges fát kivágva. Nem tudom kinek volt az útjába, mert én voltam már itt temetésen és nyáron örültünk, a nagy falomb árnyékának. Azért kísérjük figyelemmel, hogy mi létesül ennek a fának helyén és a kivágott fa helyett ültetnek-e másikat? Egy embertemetőben temettünk el egy fát ezen a napon. Sajnálom, és részvétem a gyönyörű fának!
Mészáros Iván
 
Megkerestük Tankó Zoltánt, a temetőt üzemeltető cég vezetőjét, aki az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:
“2016. január 1-jétől üzemeltetjük az Újvárosi köztemetőt. az év során közös temetőbejáráson – ahol részt vett a temető tulajdonos képviselője, Jakab Tamás kertész és az üzemeltető képviselője – döntöttünk arról, hogy a temetőben található beteg, sérült, kiszáradt fák mellett azon fákat is ki kell vágni, melyek a temetőbe járó emberekre, sírokra, épületekre (ravatalozó, kripták) kiemelt veszélyt jelentenek. A munkálatok novemberben kezdődtek el, és a rossz időjárás miatt csak a múlt héten tudtuk befejezni. A cikkben említett fa ezek sorába tartozott. A fák pótlása, újak ültetése tavasszal fog megkezdődni, természetesen egyeztetve a temető tulajdonosával, Jakab Tamás irányításával. – Tankó Zoltán”

Hasonló hírek

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Adja a Jó Isten, hogy még sok felháborodott lelkü ceglédi polgár meglássa, melyik ‘főnemesi’ családnak épül majd kripta a ‘betegség’ miatt kivágott fa helyén!

  2. És hányan kértek engedélyt rá hogy ki vàghasák a fát az udvaron? Mert szerintem nem sokan. Nehogy már a saját udvaromon ne vàghasak ki fát.

  3. A szokásos kamuválasz. Valahogy a ceglédi önkormányzat háza táján mindig csak ilyenekre futja. Most sem derült ki, miért volt EZ a fa veszélyes. Esetleg rendszeresen csúnyán nézett a gyászolókra? A nyelvét öltögette, öklét rázta?

  4. Ugyan így tünt el “közterületről” (a Kórház bejáratától jobbra) a kerékpártárolók mellől egyik napról a másikra jópár egészséges fa. Gondolom oda nem családi kripta épül…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....