13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Édesburgonya a konyhában

A magyar konyhában még nem igazán elterjedt, de lassan teret foglal az ínyencek konyháiban a batáta, vagyis az édesburgonya. Ami egyébként csak névrokona a krumplinak. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak kapható – egyébként elég drágán -, de már termeszthető is itthon, hála a globális felmelegedésnek.

Az édesburgonya egyébként kifejezetten trópusi növény. Amerikában nagyon népszerű, különösen ősszel és télen, például a hagyományos Hálaadás napi pulykamenü kihagyhatatlan körete. Az Egyesült Államokon kívül Közép- és Dél-Amerika – ahonnan származik is – konyhájának egyik legfontosabb alapanyaga, nem is beszélve a karibi konyháról.

Cegléden néhányszor vettem már a hiperekben,  többször akciósan, mert ahogy látom elég lassan fogy… Kinézetre a batáta egy hosszúkásabb krumplira hasonlít, de  belül gyönyörű narancssárga húsa van, bár létezik olyan is, ami fehér. Az íze leginkább a sütőtökre hasonlít. Szerintem sütve a legfinomabb, mert így koncentrálódik legjobban az íze. De készítenek belőle krémlevest, pürét és édességet is.

Fontos tudni, hogy az édesburgonya sokkal egészségesebb, mint jelző nélküli rokona. Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó és a többi zöldségféléhez viszonyítva sok fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Egészséges táplálékká teszi az a tulajdonsága is, hogy egy darab édesburgonyában több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben.

Aki először kóstolja meg a batátát, törekedjen az egyszerűségre: héjában süsse meg az édesburgonyákat 220 fokon kb. fél óra alatt, majd vágja ketté és tegyen rá egy kis vajat és sót. Meg fog lepődni, milyen finom az egyébként különösebb látványt nem mutató zöldség!

Egyszerű és egészséges nasi baráti beszélgetésekhez, vagy tévézéshez a

Batáta ropogós

Ehhez pucoljuk meg édesburgonyát és nagyjából egyforma hasábokra vágjuk fel. Tegyük egy tálba, öntözzük meg olajjal, fűszerezzük sóval, borssal, ha szeretjük a csípőset, akkor cayenne borssal, vagy cajun esetleg tex-mex fűszerkeverékkel. Rázzuk össze a tálban a hasábokat, hogy mindegyiket jól befedje a keverék. Fektessük szét egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, úgy, hogy ne érjenek össze, mert akkor inkább párolódni fognak.

220 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd megfordítjuk a hasábokat és újabb 5 percig sütjük. Dél-Amerikában avokádókrémet, vagyis guacamole-t adnak mellé, de tálalhatjuk – magyarosan – fokhagymás joghurttal vagy tejföllel is.

Ha még mindig a sütésnél tartunk köretként, vagy önálló meleg salátaként is megállja a helyét a

Tepsis édesburgonya kakukkfűvel, fetával

Az alaprecept szerint a hozzávalók két főre: 2 nagy édesburgonya, 10 dkg feta, két közepes vörös- vagy lilahagyma), 10-12 fokhagymagerezd, pár ág kakukkfű, olívaolaj, só, bors

Az alapanyag mennyiséget a fogyasztók száma és az alapján többszörözzük, hogy önálló ételként, vagy köretként kívánjuk asztalra tenni a batáta-tálat.

Az édesburgonyákat zöldséghámozóval meghámozzuk és egyforma méretű kockákra vágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sóval borssal és az elmorzsolt kakukkfűvel egy tálban, majd a tepsire borítjuk. A hagymákat megpucoljuk és nagy falatnyi darabokra vágjuk, a a fokhagymagerezdeket egészben hagyjuk és a tepsibe szórjuk. (Így nem ég meg és a tálaláskor mindenki kinyomja belőle az ízes sült fokhagymát.) Az előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezután rámorzsoljuk a feta sajtot, még egy kis sót és frissen őrölt borsot szórunk rá. Ha gazdagítani akarjuk tálalhatjuk grillezett hallal, vagy csirkemellel is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....