11.5 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Egy kanna víz, egy Stolwerk

Ez a kis történet 1959-1963 között így történt meg, ahogy visszaemlékezem. A Kátai út és a Széchenyi út kereszteződésében, a Református temető sarkánál volt egy trafik, amit egy jó ismerősöm Czakóné Magdika nagymamája, Borcok néni üzemeltetett. Kedvesen szolgálta ki a vendégeket a kis ablakon. Abban az időben nem próbálták kirabolni a trafikokat, ha kellett az embereknek egy vagy tíz szál cigarettát is adott a dobozból. A cukorkákból a fruttiból és a stolwerkból is, ha kellett egy-egy szemet is adott. A néni gyakran minket gyerekeket kért meg hozzunk egy kanna vizet a túloldalon lévő közkútról. Szívesen eleget tettünk a kérésének, mert jutalmunk stolwerk, frutti volt, vagy ha jobb bevétele volt, akkor kakasos nyalókát is adott. Az akkori cukroknak selymesebb és más ízvilága volt, mint a maiaknak. Mikor megszűnt ez a kisüzlet, a Belső-Kátai úton utcai ablakból Hidasi néni árulta ezeket a termékeket.

Szintén a cigarettáról szól a következő kis történet: A Mészáros Lőrincz Általános Iskolába jártam, abban az időben májusban tartották a madarak és fák napját.  Ilyenkor a gyerekeket kivitték a Putrisarki erdőbe. Egyik osztálytársam az édesapjától csent egy pár cigarettát, hogy majd kint az erdőben elszívjuk. Nem bírtuk kivárni, mi már az iskolai vécében rágyújtottunk a gyülekezés előtt. Zádori tanár úr észrevette a csíntevésünket és elkobozta a cigiket. Mielőtt indultunk volna az erdőbe az osztályok felsorakoztak és az egész iskola előtt megdorgált bennünket Simonyi igazgató úr. Megkérdezte: szóljak-e apádnak vagy én büntesselek meg. Az utóbbit választottam, mert otthon többet kaptam volna. Az igazgató úr hóna alá vett és nagy tenyerével hátsó felemre mért egyszerű ütéssel elrendezte. Végén annyit mondott: Ígérd meg, hogy nem szoksz rá a dohányzásra! És én be is tartom a szavamat, melyet akkor mondtam Simonyi igazgató úrnak.

Visszaemlékezni az akkori cigaretták nevére már időutazás: Ötéves terv cigaretta, Fecske cigaretta, Munkás cigaretta, Kossuth cigaretta, Selyő cigaretta és számtalan illatos dohányféle volt.

A mai gyerekeknek és a felnőtteknek is azt ajánlom, szokjanak le inkább a dohányzásról, sőt rá se szokjanak.

Józsi Bá

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...