17.2 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Három év alatt 10 nyelvvizsga – Egy különleges módszer bemutatója Cegléden és Nagykőrösön!

Cz. Nagy Zsófia története már az országos sajtót is bejárta, pedig akkor még csak a nyolcadik nyelvvizsgáján volt túl. Most már a tizedik vizsga eredményét várja, noha még csak végzős gimnazista. Zsófia szerint csak a módszer számít, bárkinek sikerülhet, akár munka mellett is. A hangsúly a módszeren van, mivel az önmagát közepes nyelvi tehetségként ismerő diáklány is ennek köszönhetően táltosodott meg. Zsófi nagy célkitűzése teljesülhet, amit négy évvel korábban, elsős gimnazistaként tűzött maga elé: a középiskola végéig tíz államilag elismert nyelvvizsga! Hab a tortán, hogy az egyik nyelvből már felsőfokú vizsgája van. Többek közt erről is megosztotta tapasztalatait portálunk olvasóival.

–Konkrétan mely nyelvekről is van szó?

– A norvéggal indítottam volna következő nyáron, de sajnos eltörölték az egyetlen nyelvvizsgaközpontban, ahol korábban vizsgázni lehetett. Ezért még azon a télen nekifogtam a spanyol nyelv megtanulásának. Márciusban sikeresen vizsgáztam belőle. Ez volt az első középfokú nyelvvizsgám. Júniusban a némettel, őszre pedig már a franciával folytattam, amelyből szeptemberben vizsgáztam le. A következő évet az olasszal kezdtem, ugyanabban az évben holland nyelvvizsgát tettem májusban, majd szeptemberben oroszból is. A harmadik esztendőt már rögtön januárban eszperantóval indítottam lazításképpen, hiszen erről közismert, hogy könnyen elsajátítható nyelv. Áprilisban a dán nyelvvel folytattam. Júniusban, ezúttal életem első felsőfokú nyelvvizsgáját tettem le, angolból. A nyár további részét a svéd tanulásának szenteltem, és október elején vizsgáztam is belőle. Most várom az eredményt, de úgy érzem, ez is meglesz.

– Ennyi nyelvet megtanulni röpke néhány év alatt! Ehhez bizonyára rendkívüli nyelvérzék szükséges, igaz?

– Egyáltalán nem. Az én példám is ezt igazolja. Bár a nyelvi tantárgyakból mindig ötös voltam, sohasem számítottam a kiemelkedően tehetséges nyelvtanulók közé. A siker kulcsa szerintem a saját személyiségünknek megfelelő módszer megtalálásában rejlik. Én ezt a Kreatív Nyelvtanulás módszerében találtam meg. Ezen kívül csak az iskolában kötelezően tanult angol és német nyelv tankönyveit használtam a nyelvvizsgákra való készülés során.

– Erről a módszerről sokan még nem is hallottak eddig…

– Én nagy szerencsével a legjobbkor szaladtam bele ebbe a módszerbe nagyapám révén. Ő személyesen ismeri Gaál Ottót, a metódus kifejlesztőjét, akinek huszonhét nyelvvizsgája bizonyítja módszere sikerét. Nagypapám is ezzel a módszerrel kezdett el németül tanulni, és nagyon megtetszett neki, ezért kezembe nyomott egy Kreatív Nyelvkönyvet, mivel tudta, hogy mennyire érdekelnek engem is az idegen nyelvek. Bemutatott a szerzőnek is, aki bevezetett a Kreatív Nyelvtanulás izgalmas világába! Ez annyira bevált nekem, hogy más módszerrel szívesen már hozzá se fognék egy újabb nyelv megtanulásához.

– Mégis, mi a módszer titka?

– A tanulás folyamata meglehetősen újszerű. A fejezetek elején szószedett áll tömör nyelvtani magyarázattal, amelyek segítségével már mi magunk alkotunk mondatokat, így első pillanattól kezdve aktív nyelvhasználóként bővülnek a nyelvi ismeretek. A Kreatív Nyelvtanulás elnevezés is innen ered. A leckékben több száz példamondattal ismerkedünk meg, miközben szinte észrevétlenül megtanulunk hibátlan mondatokat szerkeszteni. A kurzus végére már mintegy kétszáz órát beszélünk az adott nyelven.
A módszer másik sajátossága, hogy figyelembe veszi az egyéni igényeket. Segítségével akár iskola vagy munka mellett is tanulhatjuk a választott idegen nyelvet, mindezt egyedül, tanári közreműködés nélkül, és saját tempónk, igényeink szerint haladhatunk előre. A legfontosabb mégis az, hogy általa, amint az én példám mutatja, valóban használható nyelvi készségeket szerezhetünk.
A módszer rendkívül sokoldalú is. A tananyaghoz tartozó rengeteg gyakorlóoldal és kétnyelvű hanganyag egyszerre fejleszti az írás-, szövegértés-, és beszédkészségünket. Maga a tananyag is nagyon céltudatosan fölépített, a világos és könnyen érthető nyelvtani magyarázatok kizárólag a középfokú követelményekre összpontosítanak. A fokozatosság elvét követve a tananyag fokozatosan válik egyre nehezebbé a 12 lecke folyamán. A nyelvi formulák, szerkezetek elsajátíttatására viszont csak az úgynevezett Kreatív Alapszókincset használja a tananyag, így akik saját igényeik szerint a szókincs bővítésével lassabban haladnak, azok sem maradnak le a nyelvtani ismeretek megértéséről. Mindez az idegen nyelvű beszédkészség fejlesztésében elképesztően hatékony tud lenni. Minden csak a befektetett energián és időn múlik.

– No, és mennyi energiát kell befektetni, ha valaki komolyan gondolja?

– Ki-ki maga szabhatja meg előrehaladásának ütemét, én többnyire egy leckét vettem hetente, és ez elég volt ahhoz, hogy körülbelül három hónap elteltével, miután végighaladtam a tananyagon, rögtön sikerült a középfokú próbavizsgám. A negyedik hónapban már csak a vizsgára való fölkészülésre koncentráltam. Mindezt az iskola mellett, hiszen közben nappali gimnáziumba jártam.

– Melyik nyelv megtanulása volt a legkönnyebb?

– Az eszperantó. Ez köztudottan egy mesterséges nyelv, amelynek éppen az a lényege, hogy bárki könnyen megtanulhassa. A kedvenceim viszont a nehezebbek közt számon tartat francia és spanyol lett, nem számítva persze a norvégot, amelyhez kezdettől erős érzelmi kötődésem van.

– Ennyi nyelvvizsga most már elég lesz, vagy jöhetnek még újabbak is?

– Alig várom az új Kreatív Nyelvkönyvek megjelenését, hogy folytathassam a bizonyítványgyűjtögetést! Nekem a nyelvtanulás a Kreatív Nyelvtanulás módszerével már egyfajta szenvedéllyé vált, nem is tudok, és nem is akarok lemondani róla, ha nem muszáj!

– Felsőfokú nyelvvizsgára való fölkészülésben is hatásos módszer?

– Már bebizonyosodott, hogy hatékony, hiszen haladó angol könyvvel már sikerült a felsőfokú nyelvvizsga. Ezen fölbuzdulva most a decemberi német felsőfokú vizsgára készülök, szóval, nekem nincsenek e felől kétségeim.

– Hol lehet ezzel a módszerrel közelebbről megismerkedni?

– A ceglédi, és környékbeli közönségnek könnyű dolga van, hiszen a módszer könyvcsomagját hamarosan két alkalommal is bemutatják az alábbi helyszíneken és időpontokban:

Nagykőrösön a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központban ( Szabadság tér 7. )

2017. október 24-én ( kedd) 16- 17 óráig.

Cegléden a Kossuth Művelődési Központban ( Kossuth tér 5/a )

2017. október 24-én ( kedd ) 18- 19 óráig. 

Ráadásul a nyelvvizsgára készülő tanulóknak a helyszínen lehetőségük lesz a középszintig létező összes tananyagunkat (1 darab tananyag + 1 darab online gyakorló + 1 darab nyelvvizsga felkészítő) csomagárban 55970 Ft helyett most 27990 Ft-ért megvásárolni!

– Tényleg igaz, hogy tavaly novemberben a Kreatív Nyelvtanulás online gyakorló programját az év honlapja díjkiosztón Magyarország legjobb nyelvoktató honlapjának választották?

– Így igaz, a demo verzióját bárki kipróbálhatja, ami már 10 nyelven elérhető. Így minden tanuló a saját nyelvi fejlődését is folyamatosan figyelemmel kísérheti!

Info és megrendelés:Hudi Tibor 30/318-4953

www.kreativnyelv.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...