13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Válasz a „Népítélet: eltűnt padok” című cikkre

Fenti című cikkben Darányi István olvasónk a Kölcsey téren lakosok által elbontott padokról ír. Mint fogalmaz „a “népítélet” döntése ez, ugyanis erre található a hajléktalan szálló és reggeltől estig az zárva, a lakói meg a környékben kószálva élik életüket, esznek, isznak alszanak a padokon.” A hajléktalanszálló vezetője Szlankó Andrea küldött reagálást szerkesztőségünkbe a megjelent levélre.

Tisztelt Szerkesztőség! A fent említett, áprilisban közölt cikkben, a közterületi padok állapotával illetve hiányával kapcsolatban a ceglédi hajléktalanszállóra történt utalás. Mint a „Gondoskodás” Hajléktalanokat Ellátó Intézmény vezetője, az alábbi tájékoztatással tisztáznám az esetleges félreértéseket.

Cegléd Város Önkormányzata és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete között már több, mint tíz éve feladat-ellátási, illetve támogatási szerződés áll fenn a ceglédi hajléktalan emberek ellátásával kapcsolatban. Intézményünk szociális szakemberei 2005 júliusa óta több nehéz sorsú, fedél nélküli embernek segítettek már.

A szálló a jogszabályi előírásoknak megfelelően az alábbi ellátást illetve szolgálatot biztosítja:

  • átmeneti szállást (10 fő férőhely), mely a nap 24 órájában igénybe vehető,
  • nappali melegedőt (40 férőhely), mely krízis időszakban 10:00-18:00 óráig, krízis időszakon kívül 10:00-16:00 óráig tart nyitva,
  • éjjeli menedékhelyet (krízis időszakban 33 férőhely, krízis időszakon kívül 26 férőhely), mely minden nap 18:00-8:00 óráig áll rendelkezésre a szolgáltatást igénybevevők részére,
  • utcai gondozó szolgálatot, mely az utcán lévő, illetve nem lakhatás célját szolgáló helyiségben élő személyek, továbbá a mélyszegénységben élők gondozását végzi.

Külön kiemelem, hogy az intézmény szolgáltatásainak igénybe vétele önkéntes!

Az intézmény naponta 2 órán át zárva van, ami több okból is szükséges. Elsősorban ez idő alatt végezzük az adminisztrációt, fertőtlenítést és takarítást. Az intézmény lakói ebben az időben szokták személyes ügyeiket intézni, vásárolni, és egyben megtenni egészségügyi sétájukat, kikapcsolódnak és tájékozódnak a társadalmi integráció érdekében. Krízisidőszakban, illetve rossz idő esetén ebben a rövid, 2 órás időszakban az intézmény területén való tartózkodásra lehetőség van.

A Szálló szociális szakembereinek áldozatos munkájával, odafigyeléssel sikerült elérniük, hogy az intézmény lakóinak 95 %-a rendelkezik valamilyen jövedelemmel, a szükséges iratokkal, ruházattal, élelemmel. Ezeknek az alapvető szükségleteknek kielégítése rövid időn belül megoldható, de a rászorulókkal való tényleges, hosszabb távú szociális munka csak ezen igények kielégítése után kezdődik.

Intézményünkben nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi munkára, mert véleményünk szerint a közös munka, a környezet szépítése nagymértékben elősegíti az egymás iránti tolerancia, az alkalmazkodóképesség megerősödését, egymás elfogadását, a szabályokhoz való alkalmazkodást, a közös célok, sikerek alapot nyújtanak a közösséghez való tartozás érzésének. Mindezek a személyiségjegyek előfeltételei a társadalmi szabályok elfogadásának, a visszailleszkedésnek.

Közös munkánk eredménye (előtte – utána megjelenítéssel) illetve a közösen gondozott kertrész:

Sajnos sok fedél nélkülinek a hajléktalanság életforma, elutasítják az intézményi kereteket, nem akarnak, vagy tudnak szabályokat elfogadni, azokhoz alkalmazkodni. Ők többnyire az utcán, köztereken, nyilvános épületek környékén tartózkodnak. Az intézmény további ellátási formája az utcai gondozó szolgálat, amelynek feladata épp az ő szükségleteik (iratpótlás, ruha- és élelmiszeradomány, lelki gondozás, szociális-, vagy egészségügyi elhelyezés) kielégítése.

A gondozási folyamat célja – természetesen – az lenne, hogy ezek az emberek is késztetést érezzenek a szolgáltatások igénybe vételére, hogy onnan tovább tudjanak lépni egy önállóbb életbe, de ez a folyamat még nagyobb türelmet és elfogadást kíván, mint a szolgáltatások valamelyikét már igénybe vevők esetében.

Intézményünk nem hatóság, nem kényszeríthetünk senkit, hogy éljen a segítségnyújtás lehetőségével. Segíteni csak azon lehet, aki maga is akarja, elfogadja. Nekünk tiszteletben kell tartanunk a döntést, egy másik ember döntését.

A hajléktalan ellátás önkéntes, a hajléktalan szálló pedig nem zárkózik el a segítségnyújtás egyik formájától sem, ami nem ütközik jogszabályba, illetve elegendő hozzá a rendelkezésre álló kapacitás. Intézményünkben szívesen látunk bárkit, aki információt szeretne munkánkkal kapcsolatban, aki segíteni akar és tud, illetve aki „csak” szeretne közelebbről is megismerkedni a szociális ellátás ezen területével.

Szlankó Andrea
intézményvezezető

„Gondoskodás” Hajléktalanokat Ellátó Intézmény
Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete

Korábbi cikkünk itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....