10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A készülő Arany János és Családja szobrot méltatta a szakma

A Hősök tere felújítása kapcsán új köztéri műalkotásokkal gyarapszik Nagykőrös Városa. Ezek közül a legkiemelkedőbb az Arany János és családja szobor, melyet Szabó György szobrászművész készít.

A közelmúltban a szakma, azaz a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is megtekintette a készülő alkotást, és annak majdani helyét, környezetét. A szakértők, köztük Györfi Sándor és Lakatos Pál Sándor szobrászművészek elismerően nyilatkoztak a szoborról. Annak 1:5 arányú viaszmintáját megtekintették. A plasztika megmintázásához a kiindulópontot egy családi fotó jelentette, mely egykoron a Vasárnapi Újságban jelent meg. A készülő szobrot gránit alapra helyezik majd, méretei impozánsak lesznek. A szobrot a tervek szerint a Hűsök terén, a költő egykori lakóháza előtt állítják fel. Az új alkotástól jobbra áll a Zala György által készített I. Világháborús Emlékmű. A szoboregyütteshez külön utat alakítanak ki a felújítás során. A műalkotások mögött lesz látható az ivókút és egy kakasos oszlop.

A MANK Nonprofit Kft. szakvéleményt adott ki a szoborról. E szerint: „A Szabó György által megmintázott szobor kompozíciója különlegesen szépen megoldott…. A plasztika összetett és komplex kompozíciójánál, anyaghasználatánál és méreténél fogva túlmutat a zsánerbeállításokon, ami különösen méltányolunk. A viaszmodell kvalitásai révén biztosak vagyunk abban, hogy nívós- talán a legnívósabb – Arany János szobor fog megvalósulni, amely a költő tiszteletére létrehozott pantheonként fog funkcionálni. … A felállításra kijelölt helyszínt alkalmasnak tarjuk az alkotás számára. A Hősök terét övező impozáns épületek ódon hangulata, a Zala György által készített I. Világháborús Emlékmű, valamint a tér felújítását követő kialakítása méltó közeget teremt az Arany János és családja – szobor számára.„ – olvasható a szakértők véleményében.

nagykorosma.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...