13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

A ceglédi közlekedés és a „kaszkadőrök”

Baj van a ceglédi közlekedőkkel – biciklisekkel, autósokkal. – erről írt konkrét eseteket is számba véve Dobozi Attila olvasónk: „Néhány hete szó volt a közlekedési kultúra hiányosságáról, a kerékpárosokról. A véleményem az, hogy nem csak a bicajosokkal van a probléma. Lassan 2 éve vezetek rendszeresen, napi 360 km-t. Amikor 10 éve megszereztem a jogosítványom, akkor is arról beszéltek, hogy mennyi buta ember közlekedik az utakon. Akkor azt gondoltam, hogy ez a rutinosak nagyképű megjegyzése, de mára sajnos be kell látnom azt, hogy van benne némi igazság! Természetesen nem a tapasztalatlan, lassabban közlekedőkre gondolok, hanem azokra a rutinosabb sofőrökre, akik alapvető közlekedési szabályokkal nincsenek tisztában, közlekedési szituációkat nem ismernek fel, nem képesek azt értelmezni és helyesen cselekedni.

Rengeteg kerékpárossal találkozok nap, mint nap, akik körültekintés és karjelzés nélkül kanyarodnak össze-vissza. Sokszor az út szélén haladnak, pedig tőle fél méterre ott van a kerékpárút. Alsóbbrendű útról kanyarodik ki jobbra egy útra, azt gondolván, majd őt kényelmesen kikerülik. Azt kellene velük megértetni, hogy egy személyautó, autóbusz/teherautó és kerékpáros hárman két forgalmi sávban nem fognak elférni!!!

Továbbá a gyalogosokhoz annyi megjegyzésem van, hogy igen, a gyalogátkelőhelyen elsőbbségük van a közlekedőkkel szemben. De! Azt is tudniuk kell, hogy kötelesek meggyőződni az átkelésük veszélytelenségéről. És mint tudjuk egy 12 tonnás busznak, vagy épp egy 45 tonnás kamionnak csökkentett sebesség esetén is lényegesen hosszabb fékútja van, mint egy autónak.

Továbbá azt tapasztalom, hogy a személyautósoknak fogalmuk sincs, hogy a Kossuth tér egészén hogyan is kell közlekedni! El is mesélek három történetet…

1. Nemrégiben haladtam a Kőrösi úton a mentőállomás felől a Kossuth tér felé. Ugye a Kossuth téren csak jobbra kis ívben tudok tovább haladni. Tőlem balról, a Petőfi utcáról érkezik egy „kaszkadőr”. Elém szemtelenkedik, majd a Városházánál mellé érve megtapsoltam a mutatványát. Mire kérdezte: mi a bajom? Felvilágosítottam, a tőle jobbról érkezőket el kellene engedni. Azt válaszolta, miért kellene, hisz a tér körforgalom, aki hamarabb beér, annak van elsőbbsége. Hiába állítottam neki, hogy a körirányú forgalom nem összetévesztendő a körforgalommal, különben is körforgalom az, amit táblával jeleznek. Továbbra is az igazát hajtotta…

2. A Kossuth téren haladok a piac felől a mentőállomás irányába. Egyszer csak egy „kaszkadőr” elém vág az Árpád utca felől, hirtelen fékeznem kellett, nehogy karambolozzunk. Kipattant a kocsijából ordított, hogy lehetek ekkora balek… Mutattam neki ott az a szép kis macisajt, azt még hátulról is könnyen fel lehet ismerni. Nem értette a problémám, hisz szerinte csak annak kell elsőbbséget adnia, aki a belső sávban kétszer balra kanyarodik, aki a külső sávra kanyarodik és a Kőrösi út, vagy a Petőfi utca irányába szeretne tovább haladni, annak nem kell elsőbbséget adnia. Már bocsánat, de ilyen eszeficamodottal nem találkoztam! Halkan jegyzem meg azt mondta, évek óta így közlekedik! Csoda, hogy eddig nem okozott balesetet.

3. Ma történt az, hogy ugyancsak a Kossuth téren haladok egy autóbusz mögött a Városháza felé. Mikor bizonyossá vált, hogy a busz balra tart, jeleztem jobbra kanyarodási szándékom, közben egy „kaszkadőr” mellém vág jobbról és dudál ész nélkül. Lehet nem tartottam kellőképpen jobbra, de az oktatóm arra tanított parkoló autók mellett tartsak egy ajtónyitásnyi oldaltávolságot. Nem is értem miben hitt, hisz egy 3 tengelyes busz mellé nem fogok behajtani, pláne hogy a tetőfelújítás miatt a parkoló le van zárva. Ha nincs hely, akkor nincs hely és kész. És persze egyirányú úton jobbról nem előzünk…”

Dobozi Attila
(Fotó: Kisfaludi István)

Mentés

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Egyetértek Dobozi Attila.Én is tapasztaltam,már hasonlókat.A vasútállomásról jöttem ki egyenesen a Rákóczi útra.A stop táblánál megálltam,majd elindulva a Köztársaság u félrehallás nélkül kijött egy terepjáró,azt hitte neki van elsőbbsége pedig itt ebben az esetben a jobbkéz szabály irányadó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....