17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Városvédők emléktáblákat újítottak

A Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület megalakulása óta folyamatosan fontos feladatának tartja az épített és természeti környezetének védelmét. Tagjaink nyitott szemmel járnak a városban, és az éves terv elfogadásakor javaslatokat tesznek munkák megszervezésére.

Idén egyik fontos feladatunknak az emléktáblák felújítását tűztük ki magunk elé. Szerintünk az emléktáblák, városunk történelem könyvének kőbe vésett lapjai, amelyeket meg kell őriznünk. Nem véletlen, hogy 1997-ben, – amikor Cegléden tartották a városvédők országos találkozóját – kezdeményezésünkre az önkormányzattal, az ország minden sarkából érkezett vendég jelenlétében, közösen felavattuk a Városi Pantheont. Azóta érdem után számos ceglédi neve felkerült a dicsőséget jelentő falakra. Mindazoké, akik a városért dolgozva maradandót alkottak, és megbecsülésre méltó örökséget hagytak maguk után. Emlékük tisztelete, megőrzése mindenkori lokálpatrióta generációk szent feladata.

Számba vettük az alig-alig olvasható, megkopott emléktáblákat. Nemes volt a szándék! A meglepetés akkor ért bennünket, mikor kiderült, a táblák újjávarázsolásához milyen vésők, festékek, ecsetek és horzsakövek is szükségesek. Nem is beszélve a módszerről, mesterségbeli fogásokról. Ezért egy táblát kiválasztottunk, és azon kikísérleteztük a „pingálást”. Miután meg volt az első sikerélményünk, a város területén, a Pantheon falán, aprólékos munkával számos táblát felújítottunk. Legnehezebb dolgunk a bombázás áldozatainak emlékművével volt. Kisméretű, és mélységű betűk, ferdén felállított, talajig leérő tábla. Ezért lehetetlen testhelyzeteket felvéve, hason fekve tudtuk elvégezni a felújítást. A város különböző pontjain dolgozva, jó eső érzés volt a járókelők elismerő, támogató szavait hallani.

Bízunk abban, hogy munkánk eredményeként a táblák ismét sok éven át hirdetik a ceglédiek példamutató életét, megőrzésre méltó örökségét.

Igaz, a felújításban főleg hölgy tagjaink vettek részt, de velünk együtt vallják, „jó mulatság, férfimunka volt”!

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....