7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Ludas lámpás felvonulás Tápiószőlősön

A Tápiószőlősi óvodában 2017. november 10-én először rendeztek ludas lámpás felvonulást, az óvodás gyerekek nagy örömére. A rendezvény célja a Márton napi hagyományok és népszokások felelevenítése volt.

A szülők bevonásával délután közösen készítették el a gyerekek és óvónénik a lámpásokat, miközben ludas dalokat énekeltek és mondókákat mondtak. Megismertették a kicsikkel Szent Márton és a libák történetét, vagyis, hogy Márton egy jószívű katona volt, aki egy koldussal megosztotta kenyerét és a köpenyét egy hideg téli este. Később jóságáról és segítőkészségéről vált híressé az emberek között. Püspökké akarták szentelni, de olyan szerény ember volt, hogy a libák közé bújt, hogy ezt elkerülje, mert méltatlannak tartotta rá magát. A libák azonban gágogással jelezték az embereknek, hogy közöttük bújt el Márton, akit ezután megtaláltak és Tour püspökévé szenteltek. Ezzel a történettel idézték meg Szent Mártont és egyéb ide kapcsolódó néphagyományt idéztek fel.

Az egyik szülő élő libát ajánlott fel erre az alkalomra a gyerekeknek, akik nagyon örültek a lúdnak egész délután énekeltek neki és simogatták, sőt még a felvonulásra is magukkal vitték. Két apuka vállalta a feladatot, hogy a ludat ketreccel magukkal viszik az útra.

A felvonulás Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a lámpások fénye a jó cselekedeteket jelképezi, az ovisok pedig ezeket a jó cselekedeteket kívánták eljuttatni mindenkihez péntek este, végig énekelve az utat.

A menet résztvevőinek biztonságát ezúttal is a körzeti megbízott és a helyi polgárőrség vigyázta. A felvonulásról visszaérkezve az óvoda dolgozói mindenkit vendégül láttak forró teára és libazsíros kenyérre, amit a szülőkkel közösen készítettek el. Amíg falatoztak, addig újabb ehhez az időszakhoz köthető szokásokra hívta fel a gyerekek és szüleik figyelmét a rendezvény háziasszonya Szamosújvári Bernadett óvónő. Például, hogy ilyenkorra forr ki az új bor, a terményeket már betakarították a földeken, a kerti munkák véget értek. Régen ez volt az ideje a lakodalmaknak és a báloknak, és november 18-án rendezik az iskolai és óvodai Szülők bálját Tápiószőlősön. Emlékeztették a régi népi megfigyelésre is a vendégeket, vagyis, hogy ha Márton napkor nem esik a hó kemény tél várható.

Azonban a gyerekeknek valószínűleg a legnagyobb élmény maga a séta volt a lámpásokkal, na és persze a lúd, ami ma már a legtöbb baromfiudvarból hiányzik.

A rendezvény sikerét jelzi, hogy körülbelül 130 fő vett részt rajta, és az óvoda vezetése szeretne hagyományt teremteni és ehhez hasonló programokkal színesíteni kis közösségük hétköznapjait.

Némedi Judit

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...