9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

STB

Meglepetés koncertet szervez a Ceglédi Tankerületi Központ a Kossuth Művelődési Központ színháztermében 2018. november 16-án pénteken 19 órai kezdettel. A koncert keletkezésének körülményeiről és a programról kérdeztük a Tankerületi Központ igazgatóját, Fodor Gábort.

– Hogyan született meg a koncert ötlete?

– A Ceglédi Tankerületi Központ -2017 óta tartó önálló működése során – számos újdonságot, jó gyakorlatot vezetett be. Ezek közé tartozik a Ceglédi Szakképzési Centrummal közösen szervezett Tankerületi Szabadegyetem, amelyről a Ceglédi Panoráma is rendszeresen tudósít. A Szabadegyetem helyszínéül a Malom téri épület Hidvégi Lajos terme szolgál. A Tankerületi Szabadegyetem idén harmadik félévét kezdi. A nagysikerű rendezvénysorozat hagyománnyá vált mind a Tankerületi Központ, mind pedig a város életében. Előadóink között köszönhettük – a teljesség igénye nélkül – Palkovics László miniszter urat, Bársony Bálint zenészt, Eckhardt Gábor zongoraművészt, vagy éppen Aáry-Tamás Lajost az oktatási jogok biztosát. A novemberi koncerten fellépő négy zenészből három már szintén volt előadója/fellépője a Szabadegyetem rendezvénysorozatának. Sárik Péter a teremavató ünnepségen mutatott be fergeteges koncertet Berki Tamással, Banai Szilárd az ütőhangszerekről tartott előadást és néhány új felvétellel mutatkozott be, Terék József pedig tárogató koncertet adott. Mikor végig hallgattam a három zenész egyedileg is különleges koncertjeit, befészkelte magát egy gondolat a fejembe: milyen jó lenne, ha ez a három különleges tehetség együtt adna koncertet. Meghívtam őket egy vacsorára, hogy kipuhatoljam, egyáltalán elképzelhetőnek tartják-e, hogy ilyen felállásban – zongora, tárogató, dob – játszanának-e? Igent mondtak és még annyit, hogy hoznának egy bőgőst.
– Ilyen egyszerű volt az egész?
– Természetesen nem. Májusban volt a közös vacsora, és a legkorábbi időpont, ami mindenkinek jó volt, ez a bizonyos november 16-a lett. És – bár mindenki játszott jazzt – meg kellett találni a közös számokat, hiszen nem ugyanazt a zenei stílust képviselték. Mindeközben ebben az öt hónapban Hongkongtól Spanyolországig, Erdélytől Szlovákiáig, Németországtól Ukrajnáig turnéztak, koncerteztek a zenészek. Én már nyár végén el kezdtem aggódni, hogyan és mikor fognak próbálni?
Jogos volt-e az aggodalom? Mikorra áll össze a produkció?
Az aggodalom mindig jogos, de nem szabad, hogy elvegye a kedvet. Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, ez egy „mission impossible”. Az nyugtatott meg, ahogyan a „fiúk” a közös zenéléshez viszonyultak. Annak a bizonyos vacsorának és az azt követő együttlétnek volt egy különleges hangulata. Ahogy leültek beszélgetni, ahogy elkezdtek mesélni, hamar kiderült milyen sok a közös téma, mennyire hasonlóan látják a világot. Ők hárman, személyesen – úgy, hogy beszélgetni is tudnak, hogy idejük van egymásra – most találkoztak először. Nagyon jó hangulatú este volt, ami nem akart véget érni. Végül egy másnapi határidő miatt – éjféltájt – elköszöntek, elköszöntünk egymástól. Ez az este összehozta a csapatot, elköteleződtek egymás felé és az koncert megtartásáért. Másnap elindult a levelezés. Úgy érzem, több volt ez a találkozás, mint egy egyszerű vacsora. Amikor leültek a hangszerek mögé és megszólalt a rögtönzött zene, éreztem, nem lesz baj.
– Hogyan kapcsolódik a tankerület munkájához egy koncert szervezése?
– A zenészek mind kötődnek a Ceglédi Tankerületi Központhoz. Ketten közülük itt tanítottak, vagy tanítanak, (Terék József, Banai Szilárd), Sárik Péter pedig a Ceglédi Kossuth Gimnázium tanítványa volt. Terék József (tárogató) a Tápiószentmártoni Földvári Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója volt egészen 2017-ig. Banai Szilárd (dob) az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ütős tanszakának tanára, Sárik Péter (zongora) a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium tanítványaként – és Cegléd város díszpolgáraként – koncertjével hozzájárult a Szabadegyetemnek helyet adó Hidvégi Lajos terem avatásához. Adódott a jópofa betűjáték, hogy a formáció neve STB legyen.
Nem a koncertszervezés kapcsolódik a tankerület munkájához – azt a Kossuth Művelődési Központ végzi nagy szakértelemmel -, hanem az a misszió, amit ezzel a Tankerületi Központ végez. A tankerületek alapvető feladata a köznevelési intézmények fenntartása, működtetése, és az ehhez tartozó adminisztratív és gazdálkodási tevékenység. A mi munkánk szeretne ennél távolabbra mutatni. Nemcsak szabadegyetemet szervezünk – ami egyébként beszámítható a pedagógusok továbbképzési óraszámába -, hanem a diákok médiacsoportot alkotnak és rendszeresen tudósítanak az iskolai eseményekről, támogatjuk a pedagógusok tudományos és kutatói tevékenységét, vezetőinknek külön tréningeket szervezünk, stb. A médiacsoport rögzíti a koncertet hat kamerával, így koncertfilm is készül az eseményről.
– Mekkora érdeklődésre számít?
– Erre nehéz válaszolni, inkább csak a reményeimet fogalmazom meg. Abban reménykedem, hogy megtöltjük a színháztermet. A négy zenész eddigi tevékenysége komoly közönségszámot feltételez. Meg kell említenünk Fónay Tibort is, aki negyedikként csatlakozott a csapathoz. Ő játszik basszusgitáron, bőgőn és a Sárik Péter Trió oszlopos tagja. A STB nevet azért meghagytuk.
Tehát várjuk a közönséget. Komoly kampányba kezdtünk a FB-on, elkészült a plakát, reklámfilm. Minden fórumot megragadunk, hogy a lehető legtöbb érdeklődőhöz eljusson ennek ez egyedi koncertnek a híre, hiszen egyszeri és megismételhetetlen produkcióról van szó! Szeretettel várunk mindenkit!

Jegyváltópontok:
Kossuth Művelődési Központ jegypénztára: Cegléd, Kossuth tér 5/ | h-p: 10:00-18:00
Tourinform Cegléd: Cegléd, Kossuth tér 1. | h-p: 8:00-16:00
Online: cegledikultura.jegy.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...