6.2 C
Cegléd
2024. március 15. péntek
spot_img

Élet a szelektív szigetek után

Az elmúlt hónapokban nagy vihart kavart a szelektív szigetek megszűnése a város több pontján. Arra voltam kíváncsi, hogy mi történt a lakótelepeken a megszűnést követően.  Amit mindenki láthat, hogy számos helyen megjelentek a zöld ketrecek, amik rendezettek ugyan, bár nem túl dekoratívak. Hogy ki finanszírozza azt nem tudni. Egyesek szerint az önkormányzat, mások szerint a lakók. A szelektív szigetek helyén most rend és tisztaság van, ahol azonban még működnek, ott továbbra is a jól megszokott „tájkép” látható: a szelektív gyűjtés leghalványabb jelei sem mutatkoznak, a kukák mellett lerakott zsákok, szétázott kartonok fekszenek.

Megkérdeztem néhány lakót, hogy mit szól a változásokhoz. A visszhang pozitívnak tűnik, de azért vannak árnyoldalak.

„A tapasztalatok nagyon jók. Megszűnt a rengeteg szemét, jelentősen csökkent az éjszakai forgalom és zaj. Sajnos, a csavargók egy része még itt él „társadalmi életet” a berögződött szokások miatt, de remélem lassan azok is elkopnak. Van egy bekerített kommunális gyűjtő, ahová a nagy kuka mellé befért kettő 240 literes szelektív. Egy hétre elég a 40 lakáshoz. Az üveg mindenütt gond. Van a közelben nyilvános gyűjtő, néhányan oda viszik. Én kidobom a szeméttel együtt, de lenne rá megoldás, ha a város is akarná. Lakóövezeteken kívül lehetne gyűjtőket kihelyezni üvegnek is, de felügyelni kellene őket kamerával, ellenőrzéssel és rendszeres szállítással.” – mondta el az egyik lakó.

Ugyanennél a társasháznál viszont két hete nem vitték el a szelektívet, amit amúgy heti 3 alkalommal kellene üríteni. 2018. október 18-án tartott nyilvános testületi ülésen Takáts László polgármester úr ezt mondta: „A szelektív hulladékgyűjtők megszűnésével a társasházak kapnak szelektív hulladékgyűjtő konténert. Ezt minden közös képviselővel megbeszélték. 240 literes konténert ingyenesen kap a társasház, biztosítaniuk kell a helyet, ahová ezt elteszik, és ott minden társasház lakója beleteheti a hulladékát. Hetente 3 alkalommal ki kell tenni közterületre és el fogja vinni a szolgáltató”.

Bár ennek így kéne történni valóban, ahogy azt polgármester úr elmondta, de ahogy az egész országban, úgy nálunk is érezhetők a hulladékszállítás problémái. Tehát vagy jön a kukás vagy nem. Ennek viszont beláthatatlan következményei lesznek és már vannak is.

Amit még illik tudni: a szelektív szigetek elhelyezését annak idején nem a lakóközösségek kérték, mégis egy-egy lakóközösség dönt a megszüntetésükről. Ez a helyzet áll fent a Kossuth Ferenc utcán is. Az egyik társasház kérte a sziget megszűntetését és ezzel döntött mindazokról, akik ugyanehhez a szigethez tartoztak. Akik így jártak, azoknak senki nem biztosított új gyűjtőedényeket és csak a meglepetés öröme maradt. Ők nem tudják, csak a kommunális hulladék gyűjtőbe elhelyezni az amúgy újrahasznosítható hulladékot, ezzel a háztartási hulladék elhelyezésének lehetősége is szűkült. Sajnos, van olyan közös képviselő, aki nem is tudott a sziget megszűnéséről és arról sem, hogy hogy biztosíthatnák a szelektivitást. Számukra lehet fontos, hogy amennyiben folytatni szeretnék a szeletív gyűjtést az Ökovíz ehhez biztosít gyűjtőedényt. Az elhelyezésről a társasháznak kell gondoskodni, a szállítás térítésmentes, akik nem tudnak gyűjtő edényt tárolni, azok sárga zsákokat kaphatnak.

Sajnos, a szelektív szigetek megszűnésének a következménye, hogy egyre nő az illegális hulladéklerakások száma. Soha ennyi fénykép nem jelent meg még a közösségi oldalakon friss szeméthalomról.  Sokan még mindig nem tudják, hogy negyedévente 250 kg hulladék térítésmentesen kiszállítható a hulladéklerakóba. Ennek a megközelítése ugyanannyi költség, mint a szemetet a Gerje partra vagy az erdőkbe kiszállítani. Emellett igényelni lehet lomtalanítást is (ennek részletei megtalálhatók a DTKH oldalán).

Az illegális szemetelés nem éri meg, szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetését jelenti és akár  letöltendő szabadságvesztéssel járhat. Aki nem fogja fel ép ésszel, hogy az erdőben, a folyóparton lerakott szemét évtizedekig nem bomlik le, fertőzi az ivóvizeinket és ezzel a gyermekeink jövőjét is kétségessé teszi, az megérdemli, hogy néhány hónapra, évre bezárják.

Mindenkinek lehetősége van eldönteni, hogy a fentiek alapján helyes volt-e engedni a nyomásnak és egyik napról a másikra eltüntetni a szigeteket. A környezetünk tisztasága nem csak egyéni érdek, hanem közügy. Tegyünk érte!

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...