12.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Hagyományok, avagy Isten óvd a Királynőt és Isten, áldd meg a magyart!

Bizonyára az unalmas, szürke brit időjárás is lelkesen tekint a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola színes, változatos tavaszi programsorozatára, mellyel a nyelvi munkaközösség rukkol elő az idei tanévben is.

A játékos nyelvi versenyek, vetélkedők sorát a „Pancake Day” Project (Palacsinta Nap) indította útjára, amely az évszázados angolszász hagyományokra támaszkodva eleveníti meg a húsvét előtti 41. napra eső kedd, a Nagyböjt előestéjét.

Az iskolánkban hagyománnyá érlelődött Pancake Day több forduló során tartotta izgalomban a lelkesedésben kifogyhatatlan gyerekeket. Az első kör a palacsinta sütésé volt, melyeket a résztvevő csapatok otthonukban készítettek el, ügyelve az ízhatás, az esztétikai megjelenés részleteire is. A kulináris különlegességeket zsűri értékelte. Az édességek létrejöttét film vagy PPT örökítette meg, amiket szintén neveztek az összetett játékban. Az utolsó fordulóra március 5-én került sor az intézmény tornatermében, ahol 20 csapat 80 tanulója nevetett együtt a változatos feladatok alkalmával. Kiderült, ki tudja egy perc alatt a legtöbbször forgatni a palacsintát, kik a leggyorsabbak a palacsinta „utaztatásában” és melyik csapat tölti ki a leghelyesebben az alkalomhoz kapcsolódó kérdéssort, amely megválaszolását segítette az iskolaújságban korábban megjelent ismeretterjesztő cikksorozat. A verseny végén a gyerekek jóízűen fogyasztották az iskolánk gyermekétkeztetését biztosító szolgáltató, az Elastic 91’ Kft által felajánlott palacsintákat. Értékes ajándékok találtak gazdára a dobogós csapatok között. Külön mérték össze tudásukat az ötödik-hatodik évfolyamosok és másik kategóriát képviselt a tapasztaltabb hetedikes-nyolcadikos korosztály.

Nem maradt sok idő az „ejtőzésre”, hiszen március 21-én már a Kistérségi Idegennyelvi Vers- és Prózamondó versenynek adott otthont a Katolikus Iskola. Az idén tizedik jubileumát ünneplő esemény tíz település közel száz tanulóját látta vendégül, és örömmel fogadta az őket elkísérő nevelőket is.

A megnyitó műsort ezúttal a nyelvi munkaközösség németes szekciója szállította, amit Czinege Józsefné álmodott színpadra és a 8. c osztály adott elő. A humoros, fordulatokban gazdag darab méltán csalt mosolyt még a németet kevésbé beszélők ajkaira is. A mosoly a továbbiakban is elkísérte a versenyzőket és felkészítő tanáraikat, hiszen színvonalasabbnál színvonalasabb produkciókat mutattak be a gyerekek, akik mind angol nyelvből, mind német nyelvből három korcsoportban, hat kategóriában mérték össze tudásukat.  A nevelők munkáját dicséri, hogy nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, energiát nem kímélve foglalkoztak tanítványaikkal.

A felemelő élményen túl, senki sem távozott üres kézzel, a helyezettek értékes, változatos díjain túl, oklevelek, emléklapok, találtak gazdára. A hagyomány nem szakad meg, jövőre is találkoznak az angolt és a németet színészi tehetséggel artikuláló talentumok.

A dobogósok értékes könyvjutalmainak és ajándékainak egy részéért köszönettel tartozunk a Goethe Intézetnek, a Kolibri Kiadónak, az MMPublications Kiadónak, és az Oxford Kiadónak.

Hálásan köszönjük iskolánk gyermekétkeztetését biztosító szolgáltatónak, az Elastic 91’ Kft-nek, támogatását melynek keretében több száz szendvics elkészítését és leszállítását ingyenesen biztosította a versenyző gyermekek számára.

A tavasz kiemelkedő gyöngyszeme az iskolánk által Londonba szervezett tanulmányi kirándulás, ahová már egy évtizede kelnek útra a világra nyitott gyerekek. Balogh Boglárka angol nyelvtanár fáradhatatlanul készíti elő kétévenként a ködös Albionba tett utazást. Ebben az évben április 6-án két autóbusznyi érdeklődő indul útnak, hogy a brit főváros vendége legyen, ellátogasson a város nevezetességeihez, illetőleg kamatoztathassák nyelvtudásukat London mindennapi színes forgatagában.

Ha a szürke, unalmas brit időjárás egén megcsillan a Nap, talán nemcsak a drámairodalmat meghatározó Shakespeare-t, vagy az egyetemes popkultúrát gyökereiben megváltoztató Beatles-t köszönti, de Puskásék világraszóló diadala után, látva a Szent Kereszt Katolikus Iskola tavaszi programjait egy elégedett mosolyt jólesően nekünk is szán.

Tóth Péter (angol nyelvtanító

A X. KISTÉRSÉGI IDEGEN NYELVI VERS – és PRÓZAMONDÓ VERSENY EREDMÉNYEI

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...