12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Átadták a megújult gyümölcskutatót

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója mondott köszöntőt a megújult a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutató Állomása átadóján. A 70. évfordulóját idén ünneplő Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet történetének egyik legnagyobb beruházása zajlott az elmúlt hónapokban.

A kutatóállomás épületeinek energetikai fejlesztésének köszönhetően a műemlékjellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ épületeinek teljes energetikai fejlesztésének (KEHOP-5.2.2-16-2017-00122) köszönhetően közel 3000 négyzetméteren újulhatott meg a NAIK patinás kutatóállomása. Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munka eredményeként számos új fajtával erősítette a magyar gyümölcs hazai és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta, 7 új szilvafajta, 18 alanyfajta fűződik a ceglédi “szellemi műhely” kutatóinak nevéhez.

Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, míg szaktanácsadói tevékenysége elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, az alanyok használatára, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki. A NAIK GYDKI kutatóműhelyének munkatársai megbecsült tagjai mind a hazai, mind pedig a nemzetközi tudományos közéletnek.

Mint korábban beszámoltunk róla az intézet műemléki főépülete valamikor a 20-as években épült gazdasszony-képző iskolának. Most megújul a lassan 100 éves épületrész, egy nagyobb melléképület – melyben a mikroszaporító- és konzervtechnológiai labor működik és egy csarnok is. A kutatóintézet épületének megszépülése éppen aktuális, hiszen jövőre lesz 70 éves, az 1950-ben alapított „gyümölcskutató.” A jeles évfordulót nagyszabású rendezvényekkel ünneplik a helyi önkormányzattal együttműködve és kiadvány is készül jövőre a 70 év eredményeinek és a ceglédi gyümölcskutatás atyjának Nyújtó Ferenc munkásságának összefoglalásával.

Forrás: agroinform.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...