9.3 C
Cegléd
2025. október 29. szerda
spot_img

A klímaváltozás előnyei?

A hosszabb tenyészidőszak lehetővé teheti a melegigényes növények elterjedését is, beleértve a hüvelyeseket, néhány zöldségfélét és gabonát. Észak-Európában 2080-ra akár 40 %-kal is növekedhet a szántóföldek területe az 1990-es képest, és Észak-Norvégiában akár négy héttel is hosszabbodhat a tenyészidőszak 2050-re – állítja a szakmai tanulmányokat elemző Climate Change Post (CCP).

Dániában, Norvégiában és Svédországban a gazdálkodók és a szakemberek egyre inkább arraa következtetésre jutnak, hogy az éghajlatváltozás – miközben kiszámíthatatlanabb időjárással jár, mint korábban – növelheti egyes növények termőképességét. Dél-Norvégiában például a búza hozama 14 %-kal növekedhet a szaklap prognózisa szerint. Hasonlóképpen a hosszabb tenyészidőszak lehetővé teheti más melegigényes növények elterjedését is, beleértve a hüvelyeseket, néhány zöldséget és gabonát – írta a Syngenta blog.

Amíg a vízhiány óriási probléma máris a világ bizonyos részein, a norvég mezőgazdasági termelők a magasabb hőmérséklet és hosszabb tenyészidőszak mellett a vízből sem fogynak ki.

Dél-Dániában, ha kismértékben is, de már terem a kukorica – mondja Jørgen Eivind Olesen, az Aarhusi Egyetem agroökológiai osztályának professzora, aki ezt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás egyik legfontosabb példájaként említi amellett, hogy már borászatok is vannak a német határ közelében. Igaz, a szőlővel való kísérletezés márakkor kezdődött, amikor csak szűk tudományos körben vitáztak a globális felmelegedés lehetőségéről.

A Dansk Vincentert, az ország egyik első szőlőültetvényét 1999-ben alapította Jens Michael Gundersen és Torben Andreasen. Kétszáz különböző szőlőfajta telepítésével kezdték a munkát, hogy meghatározhassák a helyi éghajlatra legmegfelelőbbeket. Végül 2003-tól kezdhették forgalmazni az eredeti dán bort! A borászat manapság ugyanakkor egyre derűsebben tekint a jövő lehetőségeire.

A biztató eredményeknek sokkal északabbra, az egykori szovjet tundraövezetben is voltak prófétái. Igaz, a szovjet időkben azt gondolták, hogy a sarki jég feketére festve könnyebben megolvadna, így még Vorkutában is termeszthetnek gabonát. Az álom lázálom maradt, bár a mostani klímaváltozás arrafelé legalább óriási mennyiségű fekete festéket spórolhat meg a Jeges-tenger partvidéki földműveseknek.

De ugyancsak sajátos az izlandi banántermesztés. A banán az egyik tipikus trópusi gyümölcs: meleg, magas páratartalom és sok fény kell neki, nem is csoda, hogy Európában a Kanári-szigeteken és Madeirán vannak csak igazi banánültetvények. És Izlandon, alig pár száz kilométerre az északi sarkkörtől.

Izland igyekszik kiaknázni az „ökogeográfiai űrt”. Ugyanis geotermikus energiával legjobban ellátott ország a világon: szinte bárhol fúr a talajba az ember a szigeten, termálvizet, vagy a föld alól feltörő forró gőzt fog találni. Néha pedig fúrni sem kell, mert a gejzírek házhoz, a kertbe jönnek. Erre nemcsak az energiatermelésüket alapozzák jó ideje a helyiek, de népszerű az üvegházas növénytermesztés is.

A banánra már az 1940-es években talált az Izlandi Kertészeti Társaság, amikor olyan, üvegházban termeszthető növényeket keresett, amivel a legnagyobb nyereséget lehet elérni. Mivel a banán ára a második világháború alatt az egekbe emelkedett, az izlandi üvegházas banántermesztés egyre jobb üzlet lett, és egészen az ötvenes évek végéig virágzott a biznisz. Ekkoriban Európa legnagyobb termelőjének számított az ország. 1960-ban aztán az izlandi kormány megszüntette a banánra kivetett védővámot, és a trópusokról importált olcsó gyümölccsel nem tudtak többé a hazai termelők konkurálni: az izlandi banánnak a kevés napsütés miatt másfél-két évre volt szüksége ahhoz, hogy megérjen, míg az Egyenlítő környéki óriásültetvényeken pár hónap is elegendő.

2005-ben aztán a kormány tett egy újabb kísérletet a banántermesztés felfuttatására, amikor azt látták, hogy az izlandiak Európa egyik legnagyobb banánfogyasztói (évi 18 kg/fő), és a hazai termeléssel ki lehetne váltani az import nagy részét. Ez végül csak nem jött össze, mivel a globalizált világkereskedelem és a nagyüzemi termesztés miatt a trópusi országokkal végképp nem tudtak az izlandi melegházak versenyezni. Az országban már csak pár, hobbiból és oktatási céllal tartott banánfarm-üvegház van, a legnagyobb Hveragerði városának közelében található, a helyi Agrártudományi Egyetem tartja fenn 700 banánfának az otthonát. Az üvegházban a termálforrások ilyenkor is 22-25 fokos meleget és 90%-os páratartalmat biztosítanak. A termés (évi 500-2000 kg) kereskedelmi forgalomba nem kerül, az egyetemisták eszik meg, mindenféle ösztökélés nélkül.

ESDÉ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...

Hőlégballonozás: a céges rendezvények új dimenziója

Sok vállalat számára kihívást jelent olyan programokat találni, amik...

Megszületett Ungvári Miklós és Demeter Dóra gyermeke

Örömteli hírt osztott meg vasárnap Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes...

A Lifemed várólista nélküli, új és megújuló szolgáltatásai

Pacemaker ambulancia Szakrendelésünk a pacemakerrel és ICD-vel élők számára nyújt...