12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Villáminterjúk a védőoltásról

Talán a legfontosabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó dolog napjainkban sajnos a járványhelyzettel kapcsolatos bármilyen információ. Éppen ezért gondoltam arra, hogy megkérdezek olyan nyársapáti embereket, akik már megkapták a COVID-19 járvány megfékezésére szolgáló védőoltást. Természetesen voltak, akik nem kívántak nyilatkozni, de olyanok is, akik szívesen válaszoltak a kérdéseimre. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy miért vállalták, illetve miért tartják fontosnak az oltást.

Először március 12-én beszélgettem Szűcs Bálintné Erzsike nénivel az egészségház előtt. Erzsike néni elmondta, hogy mivel már 79 éves, Ő nem az interneten jelentkezett, hanem kapott papírt, amit unokája, Kata segítségével küldött vissza. Elsősorban azért vállalta az oltást, mert járnak ki hozzá a Part dűlői tanyájára az unokák. 4 unokája és 2 dédunokája és majd a nemsokára megszülető harmadik dédi egészsége a legfontosabb a számára. „Nem félek, de jobb megelőzni a bajt. Ha szóltak, hogy oltás lesz, már mindegy, hogy melyiket kapom. Aki most itt volt, mindenki elfogadta az oltást. Nem érzem magam rosszul az oltás után, csak a lábaim fájnak, mint mindig. A doktor úr és Katika is nagyon aranyosak voltak.” Erzsike néni megmutatta az igazolást is, amit kapott az AstraZeneca oltásról.

Március 25-én folytathattam az interjúkat. A mindenki által ismert Török Pálné Erzsike néniről senki nem mondaná meg, hogy már 74 éves. Szívesen nyilatkozott. „Azért vállaltam, hogy ne fertőzzük a családot és magamat is védjem. Most 2 hónapos a dédunokám, és még csak kétszer láttam, amikor kihozták megmutatni úgy messziről. Nagyon szeretnék már többször találkozni vele, úgy igazán. Ez már a második kínai oltásom, semmi probléma nem volt az első után sem.”

Virág Imréné Ani nénivel most találkoztam először, aki 5 éve lakik az Ugyerban. „Gyerekkorom óta minden védőoltást megkaptam, ezért ezt is beadattam. 100 évig akarok élni” – mondta viccesen. „Teljesen jól vagyok így 71 évesen. Semmi bajom, és így is szeretném, hogy maradjon. Jól érzem magam Nyársapáton. Eléggé elszigetelten, de a gyerekeim is velem élnek, egy udvarban lakunk. Ez már a 2. oltásom volt.”

Berei Róza volt az utolsó interjú alanyom, akinek az esete eltér a többiektől, mert sajnos Rózsika már elkapta ezt a betegséget. „Azért adattam be, mert én már voltam COVID-os, és alig szabadultam meg tőle. Visszamaradtak szövődmények is sajnos. Félek a betegségtől, mert én már tudom, hogy mi ez. Nem kívánom senkinek. Eltelt a 3 hónap, így megkaphattam. A mai a 2. kínai oltás, hála Istennek nem volt semmi gondom vele.”

Tőlem is megkérdezték, hogy én kaptam-e már oltást. Még nem, pedig már regisztráltam – mondtam -, lehet, hogy még fiatal vagyok, de már én is szeretnék védett lenni.

Nagyon köszönöm, hogy megosztották velem, és az olvasókkal ezt a tényleg nagyon intim, de sokakat érdeklő témát. Nagyon jó volt – a körülmények ellenére – vidám, oldott hangulatban beszélgetni. Mindannyiójuknak jó egészséget, családjukkal, unokáikkal, dédunokáikkal pedig mielőbbi szabad, mindennapos találkozást kívánok!

A villáminterjúk után felmerült bennem a kérdés, hogy vajon március végéig hány nyársapáti lakos kaphatott már védőoltást? Törökné Révész Anna válaszolt a kérdésemre. Községünkből 150 fő kapott oltást, amiben az oltópontokon felvettek is benne vannak. Ahogyan kapjuk az oltóanyagokat, olyan ütemben folyamatosan végezzük ezt a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen feladatot.

Nagyné Kovács Éva

***

(Képek:  Idősek oltása dr. Papp Kornél rendelőjében – Több nagykőrösi a mai napon megkaphatta a védettséget és az egészséget jelentő Pfizer vagy Moderna vakcina második adagját dr. Papp Kornél nagykőrösi háziorvostól, aki azt is elmondta, hogy holnap a Moderna vakcinával első körös oltást is végez. Az oltás menete nagyon egyszerű: 1. regisztráljon online, 2. a háziorvos szól, ha mehet az oltásért, 3. szabadon választott karba megkapja az oltást, majd pár hét múlva az ismétlő oltást. Azt kéri mindenkitől, hogy regisztráljon, hiszen csak az kap oltást, aki regisztrál. Önkormányzati Hírek Nagykőrös – HT)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...