9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Milyen légzésvédő eszközök vannak és hol alkalmazzák őket?

 

 

A légzésvédő eszközök közül főleg a különböző maszkok az utóbbi években nagyon elterjedtek, aminek az oka a Covid-19 világjárvány berobbanása. Azonban nem csak ezek tartoznak ebbe a kategóriába, vannak egyéb eszközök is, melyek célja, hogy megszűrjék a levegőt a különböző egészségkárosító anyagoktól.

 

Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen típusú légzésvédő eszközök vannak, és hogy milyen területeken alkalmazzák ezeket.

 

Mire valók a légzésvédő eszközök?

 

Az Épkézláb Munkaruhánál kapható védőeszközöknek megvan a feladatuk. A légzésvédő eszközöknek az, hogy megszűrjék a levegőt az egészséget károsító anyagoktól, hogy így biztosítsák a biztonságos munkavégzéshez szükséges levegőt még egy szennyezett környezetben is.

 

Fontos eszközök, mivel bizonyos körülmények között a levegőben is lehetnek olyan szennyeződések, melyek rövid idő alatt akár életveszélyes károsodást is okozhatnak. Forró levegő esetén a hörgők nyálkahártyája károsodhat, vegyszerek és gázok esetén a hörgők, a szemek kerülnek veszélybe, de akár általános mérgezést is elszenvedhetünk. A nagy mennyiségű por is okozhat halálos kimenetelű balesetet. Ezért is nagyon fontos az ezen hatások elleni védelem.

 

A légzésvédő eszközök alábbi két nagy csoportját különböztetjük meg:

 

  • Szűrési elven működőek
  • Izolációs típusúak

 

Szűrési elven működő légzésvédő eszközök

 

Két altípusát különböztetjük meg. Vannak a részecskeszűrős változatok. Ezek például a pormaszkok, melyek a teljes felületükön szűrnek, a besorolási osztályuknak megfelelően. Ha elhasználódnak, akkor eldobhatóak.

 

Emellett vannak még a félálarcok és a teljes álarcok. Ezek esetén már cserélhető szűrőbetétről beszélhetünk. Ezeket cserélhetjük, ha elhasználódnak, vagy akkor is, ha más károsító anyag elleni védelemre van szükségünk. Ezek a szűrőbetétek lehetnek gőz-, gáz- vagy részecskeszűrők, de akár ezek kombinációi is.

 

Izolációs légzésvédő készülékek

 

Ezek lényege, hogy egy teljesen zárt rendszerből vehetjük velük a levegőt. Ennek köszönhetően bármilyen szennyezettség, illetve akár oxigénhiányos légtérben is megállják a helyüket.

 

Két altípusuk van. Az egyik a palackos sűrített levegős légzőkészülékek. Ezek korlátozott időtartamban használhatóak fel, ami függ a palackban tárolt levegő mennyiségétől. Előnyük, hogy nem gátolják a mozgást, ezért például mentési feladatok ellátásakor kiválóan használhatóak.

 

Nyomólevegős készülék esetén nincs korlátozva a felhasználási idő, ellenben a mozgástér korlátozott. Ennek az az oka, hogy a levegőellátást levegő hálózati csatlakozással, kompresszorral oldják meg. Kiváló megoldás lehet például festékszóró munkahely kialakításához.

 

Hol mit használnak?

 

Fém-, fa-, bútor- és építőipar esetén fontos a por elleni védelem, de a szerves oldószerek használatakor is még elegek a különböző szűrési elven működő légzésvédő eszközök. Zárt helyen történő festékszórásnál már jobb az izolációs légzésvédő készülék. A gyógyszeriparban és vegyiparban a káros anyagok koncentrációja dönti el, mit kell használni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....