Nyelvtanulás online

Az AIESEC egy nemzetközi szakmai gyakorlatokat és önkéntes munkákat koordináló szervezet, Amerikától Brazíliáig, Kínán át Angliáig. A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium együttműködése AIESEC Magyarországgal már lassan tíz évre nyúlik vissza. Szinte minden évben kaptunk egy-egy önkéntest (néha négyet is egyszerre), akik az angol nyelv oktatásában segítettek, s természetesen szívesen „kölcsönöztük” őket a többi ceglédi iskolának is. A tavalyi tanévben az online-oktatásra való áttérés miatt sajnos nem tudtunk önkéntest fogadni, viszont a szervezet felajánlotta, hogy az idegen nyelvek iránt érdeklődő diákoknak szívesen szerveznek online beszélgetős órákat. Nyolcan jelentkezetek erre a programra, közülük heten kaptak is segítőt. Az alábbiakban tapasztalataikról számolnak be a résztvevők.

Hörömpő Zsófi: Számomra nagyon hasznos volt ez a program, mert nem gyakran van lehetőségem más emberekkel angolul beszélgetnem, első sorban ezért is örültem ennek a programnak. A beszélgetőpartneremnek köszönhetően ötleteket és tanácsokat is kaptam a továbbtanulást illetően és több dolgot is megemlített, amiket én is szívesen csinálnék a jövőben. Beszélgetés közben eljutottunk odáig, hogy előfordult, hogy már én magam javítottam a hibáimat.

Fülöp Attila: Számomra ez egy jó élmény és hasznos időtöltés volt. Négy-öt alkalommal adódott lehetőségem másfél órákat beszélgetni partneremmel, Zsófival, aki a Corvinuson most kezdte meg a második évét.  Pályaválasztásának köszönhetően kitárgyaltunk minden gazdasággal kapcsolatos témát, szó esett természetesen a karanténról és a koronavírusról is, illetve különböző felsőfokú tételekbe is belenéztünk.

Ahogy a nyár elkezdődött, elveszett közöttünk a kapcsolat, mindketten kevés időt töltöttünk otthon a gép előtt, de szerintem Zsófi bármikor segítene, ha egy kis szóbeli segítségre lenne szükségem.

Ahogy hallottam, Janka egy Németországban élő egyiptomi egyetemista srácot kapott partnerének, akivel még izgalmasabbá alakult a társalgás az idegen kultúra miatt.
Szerintem ez egy remek alkalom volt arra, hogy ismerkedjünk, tapasztalatokat szerezzünk, szórakozzunk, és nem mellesleg idegen nyelvi téren is fejlődjünk. Én bátran ajánlanám a többieknek is, a meetingek során az AIESEC-be való csatlakozás is megfordult a fejemben a későbbiekben. Köszönjük Volter Etelka tanárnőnek a lehetőséget és hogy részt vehettünk a programban!

Török Gergő: Bálint mindvégig nagyon segítőkész, barátságos partnerem volt, akitől sokat tanultam. Számos új szót, kifejezést ismertem meg, amiket azóta igyekszem minél többet használni. A több, mint egyórás társalgások alatt rengeteg témát vitattunk meg, emellett pedig próbáltuk minél jobban megismerni egymást az interneten keresztül.

Véleményem szerint nagyon hasznos volt ez az “online óra”, köszönöm a lehetőséget, es örülök, hogy a részese lehettem.

Randos Viktória: A beszélgetőpartneremmel május elején kezdtem el beszélgetni hetente egyszer, ha úgy adódott akkor kétszer is egy-egy órát. Középszintű és felsőszintű témákról is beszélgettünk, valamint ha bármi témát szerettem volna gyakorolni, akkor arra is külön kitértünk. Rengeteget fejlődtem angolból, a beszélgetések teljesen kötetlenek voltak, egyaránt kitértünk a személyes véleményünkre is egy-egy témával kapcsolatban, továbbá ezalatt sok új szót és hasznos kifejezést megismertem. Az online beszélgetéseknek köszönhetően el tudtam menni ebben a hónapban nyelvvizsgázni középszinten angolból, ami valószínűleg sikeres is lett. Számomra nagyon hasznos volt ez a program, valamint hálás vagyok a partnerem türelméért és kedvességéért is, és igazán örülök, hogy részt vehettem ebben a programban.

Jurászik Bálint: Először is köszönöm az iskolának és az AIESEC-nek, hogy élhettünk ezzel a lehetőséggel. Rengeteget segített a hallásértésemben és az élőszavas fordításban. Májustól augusztus végéig heti egy órát beszéltünk. Az én “segítőmet” Stan Brouwersnek hívják, 25 éves, Hollandia déli részéről származik, és Kelet-Németországban tanul az egyetemen mérnöki szakon. Minden héten más-más témát beszéltünk meg, főleg ami a nyelvvizsgával és az emelt szintű angol érettségivel kapcsolatos. Eleinte kissé nehezebben ment még a beszélgetés, de az első pár alkalom után már csak egyszer-kétszer kérdeztem vissza. Az utolsó online feleletemen angolból is éreztem, hogy sokkal jobban össze tudom szedni a gondolataim beszélgetés közben. Még mindig tudtam volna témákat hozni, azonban már neki is a vizsgáira kellett készülni. Számomra igen hasznos volt ez a fajta tapasztalatszerzés, bízom benne, hogy a későbbiekben is kamatoztathatom.

2021. Ceglédi Panoráma