16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Az ajándékozás, mint szeretetnyelv


Az igazi ajándék nem valami ellenszolgáltatás, hanem a szeretet önkéntes és ingyenes kifejezése. Az igazi ajándékot nem a mérete és az értéke teszi, hanem a szeretet, amit kifejez. Az ajándék megbecsülése az ajándékozóhoz való viszonyt is kedvezően befolyásolja. Az a gyermek fogja megfelelően értékelni az ajándékokat, aki a szeretet jelét látja bennük.
A legtöbb gyermek örül, ha ajándékot kap, de vannak közöttük olyanok, akik számára elsősorban ez fejezi ki szüleik szeretetét. Teljesen másképp fogadják az ajándékot azok, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük. Az ilyen gyermek nagy lelkesedéssel fogadja az ajándékot. Külön örül annak, ha becsomagoljuk és ünnepélyes keretek között adjuk át, mert ez is a szeretet kifejezésének része. Megcsodálja a csomagolópapírt, óvatosan bontja ki a szalagot és örömtől repesve csomagolja ki a meglepetést. Nagy jelentőséget tulajdonít az eseménynek és kitüntetett személynek érzi magát. Közben pedig azt igényli, hogy maradéktalanul ráfigyeljünk.

Ahhoz, hogy az ajándékok valóban szeretetünkről tanúskodjanak, elengedhetetlen, hogy kiegészítsük a többi szeretetnyelvvel: a testi érintéssel, a szóbeli megerősítéssel, a minőségi idővel és szolgálatkészségünkkel.
Ha a szülők figyelmen kívül hagyják gyermekük szeretetszükségletét, ajándékaik legjobb szándékuk ellenére is félreérthető üzenetet közvetítenek.Vigyázzunk, nehogy abba a kísértésbe essünk, hogy a szeretetnyelvek gyakorlása helyett ajándékokkal halmozzuk el gyermekünket. A szülők gyakran saját jelenlétük ajándéka helyett inkább tárgyakat adnak. Sokan úgy érzik, könnyebb ezt az utat járni, mint az érzelmi kapcsolatot kialakítani. Másoknak nincs elég idejük vagy türelmük, esetleg tanácstalanok. Őszintén szeretik gyermekeiket, de nem tudják hogyan tölthetnék be az érzelmi biztonság és a helyes önértékelés iránti mély szükségletüket.
A gyermek előbb-utóbb felismeri, hogy az ilyen ajándékok a valódi szeretet pótszerei és könnyen anyagiassá válik, megtanulja szüleit manipulálni. A túlzásba vitt ajándékozás másik káros következménye, hogy az ajándékok elveszítik különlegességüket. Azok a gyerekek, akiknek az ajándék az elsődleges szeretetnyelvük, úgy tekintenek az ajándékra, mintha magunkat és  a szeretetünket adnánk nekik. Az ajándékért túláradó örömmel mondanak köszönetet.
Az ilyen gyermeknek az ajándékok nem csupán tárgyak, hanem a szeretet kézzelfogható jelei. Ajándékozzák meg gyermeküket minden nap szeretetükkel.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....