A nyári grillezések alkalmával saláták és a húsok elkészítéséhez, pácoláshoz, díszítéshez egyaránt használhatjuk a bazsalikomot, oregánót és a rozmaringot. A kertészeti áruházak kínálata azonban kiapadhatatlan, így a bátrabbak akár egy kis aromakertet is kialakíthatnak otthon az illatos fűszernövényekből. Ezek a növények nem igényelnek különösebb gondoskodást, ezért balkonládába is nyugodtan összeültethetünk akár több különböző fajtát is. A felhasználásuk pedig nagyon egyszerű, mivel ízük és illatuk is sokkal intenzívebb, mint a szárított növényeké ezért elég közvetlenül a felhasználás előtt leszedni és az ételbe morzsolni, tépkedni őket.
A legelterjedtebb fűszernövény a rozmaring, amelyet szárnyasokhoz ajánlok leginkább, de pácolhatunk is vele, ha pici olívaolajjal, hagymával és zsályával összekeverve a húst pár órára a hűtőben pihentetjük. A kedvencem azonban a kakukkfű, ha tehetném minden ételbe szórnék belőle egy picit. A legújabb kutatások szerint a kakukkfű gátolja az öregedést… tehát hölgyeim, aki eddig nem ismerte, vagy nem használta szerezzen be pár tövet! Imádom az illatát és az ízét is. A leginkább azonban a szárnyasokhoz és a krémlevesekhez illik. A bazsalikom a saláták elengedhetetlen fűszernövénye a legjobban a paradicsomhoz, mozzarellához, a citromhoz és a fokhagymához illik az íze. Ne feledkezzünk meg a zöldségek fűszerezéséről sem! Az oregánó kifejezetten a zöldségek/ grill zöldségek fűszerezésére használható.
Könnyű nyári előétel a paradicsomos bruschetta: 4 közepes méretű paradicsomot kockázzunk fel lehetőleg minél kisebb kockákra. Tegyünk hozzá 6-7 bazsalikom levelet felaprítva. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és egy kevés extraszűz olívaolajat. Az egészet jól keverjük össze és 1 gerezd fokhagymát nyomjunk még bele, én még egy kevés olivabogyót és sajtot is bele szoktam kockázni, hogy még pikánsabb legyen az íze. Nagyon finom nyári étel fokhagymás pirítóssal, kétszersülttel vagy akár frissen sült zsemlével is fogyaszthatjuk.