Idén korábban kezdődött meg a szüret a Cegléd környéki szőlőkben a szokatlanul hosszú kánikula miatt. – Általában szeptember 10. körül szoktuk megkezdeni a szüretet, de az óriási hőség miatt három héttel korábban kezdtünk a rozébort adó szőlőkkel. – számolt be Kökény Benő borász. – Egyelőre úgy látjuk, szép évjárat lesz az idei, jó a cukor és savtartalom is. De az lenne az optimális, ha kicsit hűvösebbre fordulna az idő, mert a különböző szőlőfajták gyakorlatilag összeértek, mindet szinte egyszerre kellene leszedni, a feldolgozási kapacitás viszont nem végtelen.
Kökény Benő borász attól tart, hogy a nagy melegben túlérik a szőlő, ami a savak elégésével jár, pedig az borok karakterességéhez szükségesek. Az új borok minőségéről biztosat Márton nap környékén tudhatunk meg, melyeket hagyományosan ekkor mutatnak be a közönségnek.