5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Bakonytól a Bükkig

Mikor? A túracsoportunk minden hónapban szervez kirándulást, ezért túrázunk télen-nyáron. Megvannak a téli túráknak a szépségei is. Nem egyszer térdig érő hóban vágtunk neki a hegynek, és a téli táj szépségeit hosszasan tudnám ecsetelni. Tavasszal éled a természet, a zöldellő fák, és a madárcsicsergés teljesen kikapcsolja az embert. Nyáron a felizzott városi aszfalt helyett jobb választás az árnyas erdő, hűvös forrásvízzel megspékelve. Az őszi erdő színeit pedig nem lehet leírni, fotós túratársaink ilyenkor dupla idő alatt teszik meg az utat.
Mivel – Kivel? Ez a két kérdés szerintem szorosan összefügg. Ha összeáll egy nagyobb csapat, aki túrázni indul, akkor feltétlenül busszal. Ha kevesebben vagyunk, akkor elég kocsival. Sajnos a vonat- és buszközlekedés és a jegyárak sem kedveznek a turistáknak.
Mennyit? Mint mindennél a túrázásnál is be kell tartani a fokozatosság elvét. Lehetőleg ne teljesítménytúrával kezdjünk!
Hova? Ahogy a megrögzött túrázók szokták mondani: Bárhova, csak menjünk! Mint a cikk elején említettem egy nap alatt a Bakonytól a Bükkig Magyarország fontosabb hegységeinek fele bejárható. A következő cikkekben a ’”Hová”-ra próbálok meg választ, tippeket adni.
Mielőtt azonban útnak indulnánk fontos eszünkbe vésnünk a természetjárók alaptörvényét miszerint a túrázáshoz három dolog kell: térkép, tájoló és egy helyi ember, aki megmondja, hogy merre kell menni.
Tábori László elnök
Ceglédi Honvéd Sportegyesület
Természetjáró Szakosztály

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...